Ministeransvarlighedsloven: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Moj1948 (diskussion | bidrag)
Generel udbygning af teksten med afsnitsopdeling, indsættelse af kilder samt udvidelse af afsnittet med eksterne henvisninger
Moj1948 (diskussion | bidrag)
Tilføjet information om Folketingets tiltale mod minister Inger Støjberg
Linje 15:
 
== Retspraksis ==
Siden vedtagelsen i 1964 har loven kun været anvendt énto gang – i [[Tamilsagen]]gange.
 
På grundlag af et forslag fra Udvalget for Forretningsordenen<ref>[https://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/ufo UFO på ft.dk]</ref> blev forhenværende justitsminister [[Erik Ninn-Hansen]] ved en folketingsbeslutning i juni 1993<ref>[http://webarkiv.ft.dk/Samling/19921/beslutningsforslag_oversigtsformat/B100.htm Beslutningsforslag nr. 100 på webarkiv.ft.dk]</ref> tiltalt for overtrædelse af lovens § 5, stk. 1, ved som justitsminister at være ansvarlig for, at Direktoratet for Udlændinge fra september 1987 til januar 1989, i et stort antal sager undlod efter ansøgning at give opholdstilladelse til familiemedlemmer til flygtninge fra Sri Lanka med bopæl i Danmark, uagtet at betingelserne for at give opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 var opfyldt, hvorfor familiemedlemmerne havde retskrav på opholdstilladelse og familiesammenføring i Danmark. Ninn-Hansen blev i juni 1995 af Rigsretten idømt fire måneders betinget fængsel for sin rolle i sagen.
 
På grundlag af et forslag fra Udvalget for Forretningsordenen<ref>[https://www.ft.dk/samling/20201/beslutningsforslag/B134/som_fremsat.htm Beslutningsforslag nr. 134 på ft.dk]</ref> blev forhenværende minister [[Inger Støjberg]] ved en folketingsbeslutning af 2. februar 2021<ref>[https://www.ft.dk/samling/20201/beslutningsforslag/b134/20201_b134_som_vedtaget.htm Beslutningsforslag som vedtaget på ft.dk]</ref> tiltalt for overtrædelse af lovens § 5, stk. 1, ved som udlændinge-, integrations- og boligminister at være ansvarlig for, at [[Udlændingestyrelsen]] i perioden fra den 10. februar 2016 og indtil senest den 12. december 2016 iværksatte og fastholdt en indkvarteringsadministration, hvorefter der i et antal sager adskiltes ægtefæller og samlevende par indkvarteret i asylsystemet, hvoraf mindst den ene part var under 18 år, i strid med [[Den Europæiske Menneskerettighedskonvention|Den Europæiske Menneskerettighedkonventions]] artikel 8 og under tilsidesættelse af almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om saglig forvaltning, pligtmæssigt skøn og proportionalitet samt forvaltningsrettens og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions krav til konkret og individuel partshøring, sagsoplysning og begrundede afgørelser, idet det i tiltalen blev anført som en skærpende omstændighed, jf. lovens § 5, stk. 2, at ministeren i tilknytning til dette forløb afgav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget under fire [[samråd]] i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg – tre samråd i 2017 og ét samråd i 2019.
Ninn-Hansen blev i juni 1995 af Rigsretten idømt fire måneders betinget fængsel for sin rolle i sagen.
 
== Kilder ==