Tjiatura: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Infoboks
No edit summary
Linje 54:
}}
[[Fil:Giorgia Tschiatura Seilbahnstation.jpg|thumb|Svævebanestation i Tjiatura]]
'''Tjiatura''' er en by i [[Imereti]]-regionen i det vestlige [[Georgien]]. ISiden 1989 havde den et befolkningstal på omkring 30.000. Den ligger midt indevelmagtsdagene i landet i en bjergdal i [[Kaukasus]] ved bredden af [[Kvirila-floden]],1970erne og siden1980erne 1879er harbefolkningstallet derfaldet væretfra enover stor produktion af [[mangan]]30. Der er adskillige [[svævebane]]r, både000 til persontransportomkring og15.000. til at transportere manganmalm til legeringsfabrikken i Zestaphoni.
 
Tjiatura ligger midt inde i landet i en bjergdal i [[Kaukasus]] ved bredden af [[Kvirila-floden]]. Siden 1879 har der været en stor produktion af [[mangan]]. Regionen var tidligere verdens vigtigste sted for udvinding af metallet. Da det sovjetiske hjemmemarked forsvandt i 1991, blev industrien nærmest udslettet. Stærkt svækket af [[Markedsøkonomi|markedsøkonomiens]] helt anderledes vilkår kæmper enkelte fabrikker videre under en lang og svær tilpasningsproces. Tjiatura var tidligere en sovjetisk mønsterby, hvor indbyggerne nød høj levestandard. Mineindustrien tiltrak de bedste ingeniører og andre højtuddannede specialister fra hele [[Sovjetunionen|USSR]].
 
Byen er særlig kendt for sine talrige [[svævebane]]r, både til persontransport og til at transportere manganmalm til legeringsfabrikken i [[Zestaphoni]]. Den første linje til persontransport blev taget i brug i 1953. Tjiatura har stadig mere end 40 svævebanelinjer.
 
I 1905 var den unge [[Josef Stalin]] ofte i Tjiatura. Det var året, da revolution og optøjer bredte sig i hele det russiske imperium, som Georgien var en del af. Sovjetunionens senere [[diktator]] var her for at tale [[Bolsjevik|bolsjevikkernes]] sag og organisere minearbejdere, der levede under kummerlige forhold.<ref>https://politiken.dk/rejser/storbyogkultur/art5589127/Her-er-bybussen-en-ramponeret-sv%C3%A6vebane</ref>
 
== Internationale relationer ==