Svaner: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Batmacumba, fjerner ændringer fra 83.73.117.245 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Hilc (diskussion | bidrag)
m præciseret oplysninger om han-svaners penis, svanen som motiv i klassisk musik samt stjernebilledet Svanen.
Linje 24:
Svaner har stor symbolværdi. [[Knopsvane]]n er udnævnt til Danmarks nationalfugl, og svaner bruges som symbol for [[Nordisk råd|de nordiske lande]], ligesom de har lagt navn til [[Miljømærket Svanen]].
 
En enkelt af dem blev verdensberømt som [[den grimme ælling]], der blev til en smuk svane. I øvrigt kaldes svanens unger blot for svaneunger, selvom hjemmestrikkede benævnelser som f.eks. "svælling" kan forekomme. I modsætning til 97 % af fuglearter er han-svanen som andre andefugle udstyret med en penis<ref>[http://en.allexperts.com/q/Wild-Animals-705/Birds.htm Wild Animals: Birds, zoo volunteers, sexual prowess<!-- Bot genereret titel -->]</ref>.
 
Den [[mytologi]]ske kongedatter [[Leda (mytologi)|Leda]], der besvangres af svanen, har inspireret mange [[kunstmaler]]e gennem tiden. [[Arkitekt]] [[Arne Jacobsen]] har bl.a. tegnet en stol med navnet Svanen. Svanen er også et yndet motiv i klassisk musik, hvor den bl.a. kendes fra balletterne ''[[Svanesøen]]'' af Tjajkovskij og ''[https://denstoredanske.lex.dk/Den_D%C3%B8ende_Svane Den døende Svane]'' af Saint-Saëns samt ''Den stegte Svanes sang'' i [[Carmina Burana]]. Hermed forbindes svanen med et elegisk træk, som også kendes i udtrykket "[[svanesang]]", der netop har givetsin fuglenoprindelse eni placeringfolketroens indenopfattelse foraf densangsvanens klassiskeskrig musiksom et dødsskrig.
 
Der er et [[stjernebillede]] ved navn [[Svanen]], som er et af de markanteste stjernebilleder på den nordlige stjernehimmel om sommeren, og hvis hovedstjerne Deneb er et af hjørnene i den bekendte konstellation "[[sommertrekanten]]".
 
== Svanearter ==