Centripetalkraft: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
En rigtig kraft er ikke "rigtig", men rigtig. Anførselstegn insinuerer at den ikke er helt rigtig, eller at den fiktive også er rigtig, og det er forvirrende for læseren. Alternativt skal det forklares på hvilken måde, vi potentielt mener at centripetalkraften ikke er en rigtig kraft (hvilket kunne involvere strengteori o.lign. hvor alle krafter er fiktive, eller begrebsteori, hvor alt kan ses som fiktivt, men det fører nok for vidt i en simpel artikel som denne).
Linje 1:
'''Centripetalkraften''' er den kraft, der skal til for at holde et [[legeme (fysik)|legeme]] i [[jævn cirkelbevægelse]]. Centripetalkraften er rettet fra legemet og ind til [[rotation]]saksen, og er dermed modsat rettet ''[[centrifugalkraft]]en''. Centripetalkraften er en "rigtig" [[kraft]], hvormens centrifugalkraften er en [[fiktiv kraft]].
 
Sidder man f.eks. i en [[karrusel]] med ansigtet ind mod midten, virker centripetalkraften i ryggen og holder én i jævn cirkelbevægelse. Hvis et legeme i cirkelbevægelse pludselig ikke længere er påvirket af nogen kraft, vil legemet i stedet følge en ret linje givet ved [[tangent (geometri)|tangenten]] til cirklen i det punkt, hvor legemet befandt sig da kraftpåvirkningen ophørte.