Lauterbrunnental: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m konvertering fra Skabelon:coor title d/dm/dms til Skabelon:Coord
No edit summary
Linje 1:
[[Fil:4667 - Lauterbrunnen - Lauterbrunnental viewed from Lischmaad.JPG|thumb|Lauterbrunnental]]
'''Lauterbrunnental''' er en dal i [[Kanton (Schweiz)|kantonen]] [[Kanton Bern|Bern]] i [[Schweiz]]. Dalen ligger syd for [[Interlaken]] og rummer de mindre byer Lauterbrunnen, Wengen, Mürren, Gimmelwald, Isenfluh og Stechelberg. Alle de små byer hører administrativt sammen og med Lauterbrunnen som hovedby.<br />Ordet Lauterbrunnen har sin oprindelse i den klare (lauteren) [[Kilde (vand)|kilde]] eller [[brønd]] (brunnen). Så tidligt som i det [[13. århundrede]] blev dalen omtalt som ''Claro Fonte'' og i det [[14. århundrede]] bliver ordet ''Lauterbrunnen'' for første gang brugt.
Ordet Lauterbrunnen har sin oprindelse i den klare (lauteren) kilde eller brønd (brunnen). Så sent som i det 13. århundrede blev dalen omtalt som ''Claro Fonte'' og i det 14. århundrede bliver ordet ''Lauterbrunnen'' for første gang brugt.
 
== Geografi ==
Gennem dalen løber floden [[Lütschine|Weissen Lütschine]]. De mange [[vandfald]] har givet dalen sit tilnavn, ''Dalen med de 72 vandfald''. Fra Stechelberg (919 m.o.h.) til toppen af [[Jungfrau]] (4.158 m.o.h.) er der en højdeforskel på 3.239 meter på en horisontal distance på kun 4.630 meter. Den bageste del af dalen er et naturbeskyttelsesområde og er en del af det store område Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, som er optaget på [[UNESCOs Verdensarvsliste]].
 
Den U-formede dal er skabt af [[Gletsjer|gletsjere]] og rummer en mængde turistattraktioner: Foruden de allerede nævnte byer er det steder som [[Schilthorn]], [[Piz Gloria]], Staubbachfall, [[Trümmelbachfaldene]], [[Jungfraujoch]] samt [[Kleine Scheidegg]] for foden af de kæmpestore bjergmassiver [[Eiger]], Mönch og Jungfrau.
 
I dalens nordlige ende (ud mod Interlaken) er der en stor sidedal mod øst, der ender i det område, som kaldes [[Grindelwald (Schweiz)|Grindelwald]]. Der hvor denne sidedal støder op imod Lauterbrunnental ligger Zweilütschinen, som har fået sit navn efter de to flodarme af Lütschine, Weissen og Schwarzen Lütschine, der her løber sammen.