Januaropstanden (1863): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
mNo edit summary
Linje 1:
[[Fil:Rok 1863 Polonia.JPG|thumb|"Polen 1863", maleri af Jan Matejko, polske oprørere venter på transport til Sibirien]]
 
'''Januaropstanden''' ({{lang-pl|Powstaniepowstanie Styczniowestyczniowe}}, {{lang-lt|1863 m. sukilimas}}) var et oprør fra indbyggerne i det forhenværende [[den polsk-litauiske realunion]] (dagens [[Polen]], [[Litauen]], [[Hviderusland]], [[Letland]] og dele af [[Ukraine]] og vestlige dele af [[Rusland]]). Oprøret startede 22. januar 1863 og varede indtil de sidste oprørere blev fanget i 1865.
 
Oprøret begyndte som en spontan protest fra unge polakker mod militærtjeneste i den russiske hær og fik snart støtte fra højtstående litauiske officerer og politikere. Oprørerne var imidlertid i mindretal og havde ringere våben og måtte falde tilbage på [[guerilla]]taktik. De klarede ikke at vinde nogle store slag eller at indtage større byer eller russiske forter. Men oprøret forstyrrede effekten af zarens afskaffelse af [[livegenskab]], hvor hensigten var at få bønderne til at støtte ham. Hårde repressalier som offentlige henrettelser og deportation til [[Sibirien]] fik mange til at opgive kampen og i stedet ty til holdningsarbejde i form af økonomiske og kulturelle forbedringstiltag.