Skak: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Introduktion: Korrektur.
Linje 42:
# Der findes en optimal strategi for en af spillerne eller begge spillere
 
Som spil besidder skak en overvældende kompleksitet. Claude Shannon, der er en af [[fadder]]ne til området [[informationsteori]], anslog spillets såkaldte spille-træ -kompleksitet til 10<sup>120</sup> (et senere estimat er 10<sup>123</sup>). Antallet af lovlige stillinger i skakspillet anslås at udgøre mellem 10<sup>43</sup> og 10<sup>50</sup>. Disse tal kan sammenlignes med antallet af atomer i [[univers]]et, som estimeres til mellem 4*104×10<sup>78</sup> og 6*106×10<sup>79</sup>.
 
Rundt om i verden spilles der spil, som har en vis lighed med skak, som f.eks. Xiangqi (i [[Kina]]), Shogi (i [[Japan]]) og Janggi (i [[Korea]]). I nyere tid er det desuden forsøgt at udvikle spillet i andre retninger (kaldet ''kunstskak'') ved blandt andet at ændre på skakbrættet, tilføje andre brikker, ændre brikkernes gangart osv. Eksempler herpå er [[Fischer-skak]] og [[rundskak]].
Linje 65:
|}
{{-}}
Ved spillets startopstilling opstilles brikkerne som illustreret ovenfor. Der ertales altid tale om ''hvide'' og ''sorte'' brikker samtog felter, uanset om disse i praksis og i diagrammer kan forekomme i alle tænkelige farvenuancer. Det har ingen selvstændig betydning, at brættet er ternet – dette er indført som en hjælp for opfattelsesevnen via synet. Af hensyn til notation (nedskrivning) og gengivelse af partier er det en regel, at brættet skal vende, således at hvid har et hvidt felt i sit nederste hjørne til højre. En anden vigtig huskeregel for opstillingen er, at hvids dronning skal stå på et hvidt felt (droningendronningen skal have sin egen farve).
 
Brættet inddeles lodret i 8 ''linjer'', der betegnes med bogstaverne a-h og vandret i 8 ''rækker'', som betegnes med tallene 1-8. Betegnelserne udgør derfor et [[koordinatsystem]], hvor hele brættet er set fra hvids side, og hvor hvert enkelt felt på brættet har en entydig betegnelse fra a1 til h8. Linjens nummer nævnes altid først, hvilket nærmere er beskrevet under [[algebraisk notation (skak)|algebraisk notation]]. Følges brættets felter på skrå, ses et antal diagonaler, hvoraf de to ''lange diagonaler'' går fra a1 til h8 og fra h1 til a8, mens de øvrige er ''korte diagonaler''.
[[Fil:ChessTable.png|thumb|right|250px|Et skakbord er et bord, hvor et [[Skak#bræt og brikker|skakbræt]] er malet på bordpladen eller nedfældet i den. Fotografiet viser et skakbord opstillet i en park]].
 
 
De 8 brikker, som står på rækken nærmest spilleren, kaldes med et fælles udtryk for ''officererne,'' og på rækken foran dem står otte bønder.