Skovvejen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
m Robot: Kosmetiske ændringer
Linje 23:
 
== Historie ==
[[Frederik 5.]] besluttede i 1761 at der skulle anlægges et nyt landsdækkende i net af gode [[Hovedvej|hovedvejehovedvej]]e, og det blev begyndelsen til næsten 100 års vejbyggeri. Undervejs fik Danmark sin første vejlov, Vejforordningen af 1793, og her blev de vigtigste færdselsforbindelser mellem landsdelene ikke defineret som ”hovedveje”, men som ”hovedlandeveje”, som sammen med de lokale ”landeveje” og ”biveje” skulle administreres af deres respektive vejmyndighed. Hovedlandevejen fra Roskilde til Kalundborg blev vedtaget i [[1779|1779.]] Linjeføringen fulgte omtrent de gamle veje over [[Holbæk]], [[Tuse]], [[Svinninge]] til Viskinge. I maj [[1790]] indgav imidlertid en gruppe lokale godsejere en ansøgning til [[Generalvejkommissionen]] om en linjeføring over Nyby, [[Sønder Jernløse|Sønder]] og [[Nørre Jernløse]], gennem [[Mørkøv]] og Jyderup til Viskinge, altså et forløb stort set svarende til nutidens forløb af Skovvejen. Her fandtes allerede en efter vejforordningen af 1793 en mindre landevej, der slyngede sig gennem landskabet og var i dårlig stand.
 
Forslagsstillerne mente, at denne vejføring have flere fordele:
Linje 33:
[[Vejkorpset]] var meget stemt for den sydlige og mere direkte linjeføring ud fra en økonomisk betragtning. Imidlertid medførte pres fra Holbæk, at Generalvejkommissionen i [[1795]] vedtog, at hovedlandevejen fastholdt den nordlige linjeføring over Tuse og Svinninge.<ref>Steffen Elmer Jørgensen: ''Fra chaussé til motorvej'', s. 90ff.</ref>
 
[[FileFil:Skovvejen 1900.jpg|thumb|500px|Udsnit af amtskort fra år 1900, der viser Skovvejens daværende forløb.]]
 
===== Nyere tid =====
I 1950’erne stod det klart, at den gamle hovedvej 4 over Tuse ikke i længden kunne klare trafikken, og sammen med Vejdirektoratet blev amtet enige om, at der skulle bygges en ny vejforbindelse fra København til Kalundborg via Skovvejen i nyt tracé mellem Elverdam (Elverdams Å) og Viskinge. Allerede i 1955 udbyggede man den 2 km lange strækning mellem Nr. Jernløse og Dramstrup til tosporet vej med midterrabat og cykelsti.
 
[[FileFil:Skovvejen.png|thumb|Udsnit af kort fra cirkulære om hovedlandeveje 1960.]]
 
Efter vejloven af [[1957]] samt cirkulære om hovedlandeveje fra 1960 blev vejstrækningen udpeget for fremtidig hovedlandevej.<ref>[http://www.vejogbro.dk/Cirkulaere_om_hovedlandeveje Cirkulære om hovedlandeveje 11. oktober 1960]</ref><ref>[http://www.vejogbro.dk/Vejloven_1957 Lov om bestyrelse af de offentlige veje 29. marts 1957]</ref> I 1960 blev man enige om, at det burde blive til tresporet vej med [[cykelsti]], og man begyndte at anlægge to korte strækninger som tresporet vej på hver side af den nye tosporede vejstrækning mellem Nr. Jernløse-Dramstrup. Imidlertid blev der en stadig større modvilje mod tresporede veje, og i 1963 blev Skovvej-udbygningen ændret fra en tre til firsporet vej. Ved at sløjfe cykelstierne og mindske midterrabatten kunne man fortsætte uden at skulle udvide de jordarbejder, der allerede var udført. Vejstrækningen Nr. Jernløse-Nykro på 2,2 km åbnede i 1964, Tvede-Dramstrup på 3,3 km åbnede i 1965, Bjergsted-Tvede 12,8 km åbnede i 1969, Nykro-Elverdam på 7,8 km åbnede i 1974 og Viskinge-Bjergsted på 4,3 km åbnede i 1977.<ref>[http://asp.vejtid.dk/Artikler/1977/11/7251.pdf E. Renstrup 1977: Ny hovedlandevejsforbindelse fuldført mellem Elverdam og Kalundborg. Dansk Vejtidsskrift nr. 11 . 1977, s. 208-210.] Hentet 12. februar 2021.</ref> Dermed havde man fuldført de oprindelige planer for forlægning og udbygning af vejstrækningen mellem Elverdam og Viskinge til en hovedsagelig firesporet hovedlandevej med enkelte tilslutningsanlæg og et begrænset antal direkte vejtilslutninger.
Linje 51:
== Eksterne henvisninger ==
*[https://www.vejdirektoratet.dk/projekt/kalundborgmotorvejen Vejdirektoratet, Kalundborgmotorvejen.]
 
{{Primærruter}}
 
[[Kategori:Motortrafikveje i Danmark]]
[[Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg i Holbæk Kommune]]
[[Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg i Kalundborg Kommune]]
 
{{Primærruter}}
 
[[Kategori:Primærruter|23]]