Kunstigt sødemiddel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Datomaerker kilde mangler-skabeloner
Oprettede eller redigerede 1 arkivlinks ud af 3 analyserede links, se hjælp) #IABot (v2.0.8
Linje 7:
For at erstatte sukker med andre sødestoffer i produkter hvor sukker er med til at give fylde så bruges bulksødestoffer. Det kan fx ses i produkter, der fuldstændigt ligner almindeligt sukker men er intense sødestoffer blandt med [[dekstrin]].
 
I Danmark findes der følgende tilladte kunstige intense [[sødemiddel|sødemidler]]: [[sakkarin]], [[aspartam]], [[sukralose]], [[neotame]] og [[acesulfam-kalium]]. Der er debat om hvorvidt kunstige sødemidler kan være en sundhedsrisiko. For [[aspartam]]s vedkommende har lektor, ph.d. Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved [[Aarhus Universitetshospital]] udtalt til [[Sygesikring danmark]] i år 2013, at forskningen viser meget forskellige resultater og der fortsat mangler at blive foretaget store interventionsforsøg med mennesker, der løber over flere år, før forskningen med sikkerhed kan konkludere, hvorvidt aspartam er farligt eller ej. P.B. Jeppesen pointerer, at aspartam er blevet godkendt i EU på baggrund af nogle gamle godkendelsesordninger.<ref>[{{Cite web |url=http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?ID=1673 |title=Sygesikring danmark - Fakta og myter om sødestoffer, maj 2013. Hentet den 15.06.2016.] |access-date=15. juni 2016 |archive-date= 8. august 2016 |archive-url=https://web.archive.org/web/20160808043952/http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?ID=1673 |url-status=yes }}</ref>
Hovedparten af [[sødemiddel|sødestofferne]] der er tilladte i madvarer er syntetisk fremstillet, men nogle naturlige sødestoffer, blandt andet [[sorbitol]] og [[xylitol]], der fx findes i [[frugt]] og i nogle [[grøntsager]]. Det er ikke økonomisk fordelagtigt at udvinde disse stoffer fra frugt og grøntsager, så i stedet fremstilles de via den kemiske reaktion [[hydrogenering]]. Fx fremstilles xylitol fra [[xylose]], [[laktitol]] fra [[laktose]] og sorbitol fra [[glukose]].