Holbøl Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Datomærker tekstkilde-skabeloner
m WPCleaner v2.04 - Fixed using WP:WPCW (Klammer ikke korrekt)
Linje 51:
Bjælkeloftets udsmykning, ranker og mønstre, kan ligeledes henføres til A. Wilckens. (Både loft og tag blev renoveret i 1988) Af bevarede indskrifter kan i koret endnu ses en gammel præsterækketavle. Det yngste år 1702 er anbragt i et cirkelfelt med ramme af storakantus. På korbuens vestside er et påmalet teglstenstik og over den synlige ende ses en fugl, der formentlig er fugl Phoenix. (Kalkmalerier m.m. blev restaureret i 1991)
 
Under [[Dommedag|dommedagsscenen]] står alteret med sit alterbord. Bordets forhæng og dug er nyt og lavet af kunstneren [[Hanne Vedel]] (1933-). Selve alteret er en sengotisk skabstavle fra ca. 1480'erne. Oprindeligt havde den som hovedfigur Marias himmelkroning, men med reformationen (1536) blev den kronende Kristus og hans moder fjernet. Tilbage er fjorten figurer, [[Jesu disciple|de tolv apostle]] og [[Maria Magdalene]] og [[Johannes Døberen]] (midt i anden række). Figurernes størrelse er påfaldende uens, især hovederne har påfaldende forskellige størrelser. Årsagen kan være, at de er skåret af forskellige mestre, eller måske stammer de fra to altertavler? På sidefløjenes malerier ses til venstre [[Jesu lidelse og død|Jesu Korsfæstelse]], til højre Jesu Himmelfart, udført af bondemaleren Krollenkopf i 1700-tallet. Nok så interessant er altertavlens bagside, hvorpå der er en præsterække for de første præster efter reformationen, samt en latinsk indskrift: felix parocchia ista in qua non est nobilista!- "lykkeligt dette sogn i hvilket der ikke er adelsfolk" (De søndensogns byer hørte direkte under kronen og dermed frie).
Hvad angår den øvrige udsmykning af kirken, ser vi i koret alteret flankeret af to træbure – såkaldt præstestol og degnestol, fra 1700-tallet. I kirkeskibet ses et [[krucifiks|korbuekrucifiks]], nu ophængt på et nyere kors. På den modsatte side (syd) ses et maleri forestillende Emmaus, fra det sidste århundrede. Maleriet er signeret WSP.