Corioliseffekten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m -interwiki
Ændrer nogle få corioliseffekt tilbage til corioliskraft -link ændrer formuleringer +link
Linje 2:
[[Fil:Low pressure system over Iceland.jpg|thumb|Virkning af corioliseffekten på et stort vindsystem, her et lavtrykssystem over Island.]]
 
'''Corioliseffekten''' er en effekt, som påvirker [[legeme]]r (incl. [[væske]] og [[gas]]), der er i bevægelse i forhold til et [[koordinatsystem]], der roterer jævnt, (dvs. med konstant [[konstant vinkelhastighed]]) i forhold til et [[inertialsystem]].
 
Corioliseffekten fremkommer fx ved [[jorden]]s rotation - og blev opdaget i [[1835]] af den [[frankrig|franske]] [[matematik]]er [[Gaspard-Gustave Coriolis]].
 
CorioliseffektenUnder bliverberegning ogsåaf lidtcorioliseffekten misvisendekaldes kaldtden [[fiktiv kraft|fiktive kraft]] '''Corioliskraften''' af opdageren Gaspard-Gustave Coriolis og effektenidag blevved kaldt en [[fiktiv kraft|fiktive kraft]]beregning.
 
Når jorden drejer, bevæger et punkt ved [[Ækvator]] sig meget hurtigere end et punkt ved en af polerne. Denne bevægelse skaber helt bestemte mønstre på jorden, f.eks. påvirkes [[vind]]e og [[havstrøm]]me.
Linje 15:
 
== Matematisk behandling ==
[[Newtons anden lov]] er kun gyldig i inertialsystemer og kan derfor ikke benyttes i det koordinatsystem, der roterer sammen med den [[jævne cirkelbevægelse]], (hvor legemet er i retlinet bevægelse). Ved at tilføje en fiktiv kraft, ''corioliskraften'', kan Newtons anden lov bringes til anvendelse, også når legemer bevæges i et jævnt roterende koordinatsystem ([[centrifugalkraft]]en skal også tilføjes). CorioliseffektenCorioliskraften er vinkelret på bevægelsesretningen og ligger i rotationsplanet; på [[vektor (geometri)|vektorform]] er den:
 
:<math>{\vec F}_{\text{cor}} = -2m {\vec \omega} \times {\vec v}</math>
Linje 24:
:<math>F_{\text{cor}} = 2m \omega v</math>
 
Man får intuitivt en fornemmelse af corioliseffektencorioliskraften i en [[karrusel]]. Går man væk fra midten af karrusellen, føles det som om man presses modsat karrusellens omdrejningsretning (dvs. til højre, hvis karrusellen roterer mod uret), jf. illustrationen. Denne "kraftpåvirkning" er netop corioliskraften, der som sagt ikke er virkelig, men en følge af den opfattelse, at man "hører til" på underlaget, dvs. karrusellen.
 
Tilføjelse af corioliseffektencorioliskraften er ikke nok til at gøre Newtons anden lov gyldig i systemer, der roterer med konstant vinkelhastighed, også [[centrifugalkraft]]en må inkluderes. Accelereres systemet på andre måder, tilføjes yderligere fiktive kræfter: [[elevatorkraft]]en og [[vinkelaccelerationskraft]]en.
 
== Forekomster ==
Linje 37:
== Se også ==
* [[Foucault pendul]]
* [[Corioliseffekten]]
 
== Litteratur ==