Framlev Sogn: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Annektering, sognekommune og storkommune tilføjet. Herred mistede sin betydning længe før kommunalreformen. Småret.
 
Linje 12:
|trap_bind = 3-5 | trap_side = 0156
}}
'''Framlev Sogn''' er et [[sogn]] i [[Århus Vestre Provsti]] ([[Århus Stift]]). Sognet ligger i [[Aarhus Kommune]]; indtil [[Kommunalreformen (1970)|Kommunalreformen i 1970]] lå det i [[Framlev Herred]] ([[Århus Amt (før 1970)|Århus Amt]]).
 
I 1800-tallet var Framlev Sogn [[anneks]] til [[Harlev Sogn]]. Begge sogne hørte til [[Framlev Herred]] i [[Aarhus Amt]]. Harlev-Framlev [[Sognekommuner i Danmark (før 1970)|sognekommune]] blev ved [[kommunalreformen i 1970]] indlemmet i [[Aarhus Kommune]].
== [[Framlev Kirke]] ==
En [[romansk stil|romansk]] kirke i rå [[granit]] og [[frådsten]]. Tårn og [[våbenhus]] fra sen[[middelalder]]. [[Kvader|Billedkvadre]] med mand båret på stang af to harer. [[Kalkmaleri]] fra ca. [[1250]] med [[Jomfru Maria]]. [[Altertavle]] fra [[1590]]. Romansk granit[[døbefont]].
 
== LabingFramlev MølleKirke ==
EnI Framlev Sogn ligger [[Framlev Kirke]], en [[romansk stil|romansk]] kirke i rå [[granit]] og [[frådsten]]. Tårn og [[våbenhus]] er fra sen[[middelalder]]en. Der er [[Kvader|Billedkvadrebilledkvadre]] med mand båret på stang af to harer., [[Kalkmalerikalkmaleri]] fra ca. [[1250]] med [[Jomfru Maria]]., [[Altertavlealtertavle]] fra [[1590]]. Romanskog romansk granit[[døbefont]].
Ligger smukt i dalen ved [[Lyngbygård Å]] lige neden for [[Lyngbygård (Lyngby Sogn)|Lyngbygård]].
Nævnes allerede i [[1385]]; blev i [[1587]] forlenet til [[Christen Munk]] til [[Gjessinggård]]. I [[1613]] blev den lagt til [[Skanderborg Rytterdistrikt]]. Senere er den kommet under Lyngbygård.
Møllen brændte i [[1827]]. Det nuværende møllehus er opført i [[1907]] og har leveret strøm til Lyngbygård, ligesom der har været savskæreri.
Ved broen blev der i starten af [[1800-tallet]] opkrævet bropenge (se ÅSÅ 1913 s 40).
Der står en [[vildtbane]]sten med [[Frederik 5.]]s navnetræk og bogstaverne SD WB ANNO [[1756]]. Denne har også været brugt som ankersten for vejbommen.
 
== Snaastrup Mølle ==
 
== Stednavne i Framlev Sogn ==
Ligger ved Lyngbygård Å. Var oprindeligt en [[stampemølle]] under [[Øm Kloster]] (1385). Efter [[reformationen]] blev den givet til Gjessinggård, men er senere kommet tilbage til kronen.
I Framlev Sogn findes følgende autoriserede stednavne:
Brændt i [[1602]], men genopbygget med hjælp fra [[lensmand]]en, som skulle skaffe tømmer.
Kom senere under rytterdistriktet.
Brændte igen i 1902 og blev atter genopført, denne gang i røde mursten.
 
== Kannikemølle ==
 
Ligger ved Lyngbygård Å lidt syd for hovedvejen. Her fandtes indtil [[1854]] en bro kaldet Kannikemøllebroen. Den nævnes [[1587]] som ny. Vejen er senere betegnet som Søndre Ryvej.
== Stednavne i Framlev Sogn ==
I Framlev Sogn findes flg. autoriserede stednavne<ref>[http://www.stednavne.info/VisKort/Popupmap.aspx Autoriserede stednavne i Danmark] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20180717185219/http://www.stednavne.info/VisKort/Popupmap.aspx |date=17. juli 2018 }} fra [[Stednavneudvalget]], [[Københavns Universitet]]</ref>:
* [[Borumbro]] (bebyggelse)
* [[Brandmandshøj]] (bakke) – (også i Skanderborg Kommune)
Line 56 ⟶ 41:
* [[Vorgårde]] (bebyggelse)
 
== EksterneLabing linksMølle ==
Ligger smukt i dalen ved [[Lyngbygård Å]] lige neden for [[Lyngbygård (Lyngby Sogn)|Lyngbygård]]. Nævnes allerede i 1385; blev i 1587 forlenet til [[Christen Munk]] til [[Gjessinggård]]. I 1613 blev den lagt til [[Skanderborg Rytterdistrikt]]. Senere er den kommet under Lyngbygård. Møllen brændte i 1827. Det nuværende møllehus er opført i 1907 og har leveret strøm til Lyngbygård, ligesom der har været savskæreri. Ved broen blev der i starten af 1800-tallet opkrævet bropenge (se ÅSÅ 1913 s 40). Der står en [[vildtbane]]sten med [[Frederik 5.]]s navnetræk og bogstaverne SD WB ANNO 1756. Denne har også været brugt som ankersten for vejbommen.
{{Reflist}}
 
== Snaastrup Mølle ==
Ligger ved Lyngbygård Å. Var oprindeligt en [[stampemølle]] under [[Øm Kloster]] (1385). Efter [[reformationen]] blev den givet til Gjessinggård, men er senere kommet tilbage til kronen. Brændt i 1602, men genopbygget med hjælp fra [[lensmand]]en, som skulle skaffe tømmer. Kom senere under rytterdistriktet. Brændte igen i 1902 og blev atter genopført, denne gang i røde mursten.
 
== Kannikemølle ==
Ligger ved Lyngbygård Å lidt syd for hovedvejen. Her fandtes indtil [[1854]] en bro kaldet Kannikemøllebroen. Den nævnes [[1587]] som ny. Vejen er senere betegnet som Søndre Ryvej.
 
== Noter ==
{{reflist}}
 
== Eksterne kilder/henvisninger ==
* {{link sogneid.csv fil}}
* {{link autoriserede stednavne i dk}}
 
{{sogne i Århus Stift}}
{{coord wd}}