Guadalajara: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Tag: Tilbagerullet
No edit summary
Tag: Tilbagerullet
Linje 23:
'''Guadalajara''' er en by i den vestlige del af [[Mexico]], der er hovedstad i delstaten [[Jalisco]]. Byen er med et indbyggertal (pr. 2005) på cirka 1.579.000 landets næststørste by. Byen blev grundlagt i [[1531]] og er i dag et af Mexicos [[finans|finansielle]] centre.
[[Fil:Mexiko Guadalajara.png|thumb|250px|Guadalajaras beliggenhed i [[Mexico]]]]
== Historie ==
Den historie Guadalajara spænder over en periode på 475 år. Efter sejren i Tonalá (som fandt sted den 25. marts 1530) nyder Nuño de Guzmán hyldest og hyldest af alle samfundene i Atemajac -dalen , hvor Jalisco -hovedstaden i dag er baseret. Erobreren stræber endda efter at blive navngivet af Carlos I fra Spanien som den første markis i Tonalá -dalen. Byen havde imidlertid fire bosættelser, før den etablerede sit ophold i den nævnte hovedstad, først var den i Nochistlán på stedet kendt som zapoten, i dag kendt som San Juan. Det blev grundlagt af Cristóbal de Oñateden 5. januar 1532, som til dette formål var blevet bestilt af Nuño de Guzmán. Han ville have en by, der ville tjene ham til at sikre hans erobringer. Blandt La Villa de Guadalajara blev det grundlagt af 42 naboer; Navnet på Guadalajara blev taget til minde om den ensartede spanske by , vuggen til Nuño de Guzmán. Villaen holdt ikke længe på dette websted, med samtykke fra Guzmán, Juan de Oñate (søn af Cristóbal de Oñate), Miguel de Ibarra og Sancho Ortiz, den 19. maj 1533, planlagde de at flytte det. Den 8. august 1533 var Guadalajara således på sit andet sæde.
 
Den nye by blev angrebet den 28. september 1535 af aboriginerne, der havde deltaget i Mixtón -krigen . Oñate, dengang guvernør i byen, organiserede en kamp mod aboriginerne, hvorfra de nye indbyggere i Guadalajara vandt. De tænkte derefter på at overføre den til Atemajac -dalen, gennem denne dal løb floden San Juan de Diosog det var et mere sikkert sted at blive forsvaret mod ethvert angreb fra de indfødte. Nogle flyttede fra Tlacotán til Tonalá og andre til Tetlán, hvor den 9. oktober 1541 blev registret over de nye naboer udråbt. Oñate udnævnte den 5. februar 1542 medlemmerne af det nye byråd, der skulle styre den nye bys skæbne. Endelig, den 14. februar 1542, blev byen Guadalajara grundlagt på stedet, hvor den i øjeblikket står; bosatte, ud over Oñate, 63 spanske familier (inklusive Portugal på det tidspunkt). Det første byråd i det nuværende Guadalajara blev installeret, ledet af biscayanske Miguel de Ibarra. Desuden ankom de kongelige certifikater, der blev udstedt af kejser Carlos I i Spanien i november 1539 i november 1539, til deres destination. hvor han gav Guadalajara titlen by og våbenskjold. Samme måned blev begge certifikater udråbt på hovedtorvet i den nye og endelige Guadalajara.
== Andet ==
''Guadalajara'' er tillige titlen på en sang af Pepe Guizar fra [[1938]], indspillet til filmen "Caminos de Ayer". [[Elvis Presley]] indspillede sin version af sangen hos Radio Recorders i [[Hollywood]] den [[23. januar]] [[1963]] til brug i filmen "[[Fun In Acapulco]]" og udsendt på filmens soundtrack, der ligeledes hed ''[[Fun In Acapulco (album)|Fun In Acapulco]]''.