Agnes Henningsen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Ægteskab og forfattervirksomhed: ifl. erindringerne kunne hun godt have fået sædelighedsattesten (da en kollega til hendes mand var villig til at sige god for hende), men måtte opgive pga. sygdom, medmindre der kan fremskaffes en kilde må vi holde os til erindringerne).
Linje 15:
Som 17-årig faldt hun for den [[teologi]]studerende Mads Henningsen og friede til ham. Hun kunne forsørge ham ved hjælp af sin mors arv og sørgede for at blive gravid, så de ikke behøvede at vente med at blive gift, til hun var 21, som loven ellers foreskrev. Hun var i 7. måned, da brylluppet stod hos brudgommens forældre i [[Fredericia]]. Mads forlod teologien til fordel for et [[magister]]studium og blev senere lektor ved [[Ordrup Gymnasium|Ordrup Latin- og Realskole]]. Parret havde da fået tre børn og var så fattige, at han gik på arbejde i lappede bukser.
 
Efter at hendes smykker var pantsat, begyndte hun at skrive noveller under pseudonymet ''Helga Maynert'' og fik dem antaget for en tier itil bladet ''[[København (dagblad)|København]]'' i hvis redaktion hun mødte [[Carl Ewald]], som hun forelskede sig i. Hun holdt skjult for Mads, der selv var hende utro, at Ewald var far til det barn, hun ventede i [[1894]]. Men den nyfødte [[Poul Henningsen]] lignede sin biologiske far så meget, at sandheden kom for en dag. I februar [[1895]] kom Mads hjem fra skole og bad om at låne sin kones store kuffert. Han havde kysset en mindreårig elev, var blevet fyret for uterlighed og ville nu rejse til [[Amerika]] uden familien. Parret blev skilt, og Mads blev dansk vicekonsul i [[New York City|New York]].
 
Agnes sad tilbage med skandalen og fire uforsørgede børn. Hun prøvede at komme i gang med en [[jordemor]]uddannelse, men blevmåtte afvistopgive fordipga. hunsygdom. ikkeI kunnestedet fremskaffekøbte hun en sædelighedserklæring pga. sin mands opførsel ved latinskolendamefrisørsalon. I [[1899]] debuterede hun som forfatter med romanen ''Glansbilledet'' og senere samme år kom endnu en roman. Hun og den lille Poul boede i denne tid hos Ewald og hans kone Betty, som var venlig mod hende, men da Betty ventede et nyt barn, og Ewald undskyldte sig med at "det er følgen af at elske en kølig pige", blev Agnes Henningsen træt af ham. Hun hjalp til ved Bettys fødsel og flyttede derefter ud. Hendes tre ældste børn havde boet hos Mads' forældre; selv fik hun støtte fra sine to søstre, der begge var godt gift. Hun blev senere gift med cand.jur. [[Simon Koch]].
 
Hun udgav 12 romaner, drama og sine erindringer i otte bind. Hun var tæt på at opnå den livslange kunstnerydelse fra staten i 1917, med det blev forpurret af modstandere af hendes kontroversielle forfatterskab.