Generel relativitetsteori: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Retter flertydige links til Postulat (link ændret til Antagelse) med DisamAssist.
 
Linje 13:
Denne illustration har naturligvis mange begrænsninger. Einsteins [[rumtid]] består af fire dimensioner, hvoraf tiden er én. Alligevel kan det give en intuitiv forståelse af nogle af de fænomener, der beskrives i den generelle relativitetsteori.
 
Et andet basalt [[Antagelse|postulat]] i Einsteins artikel fra 1916, er det såkaldte [[ækvivalensprincip]], ifølge hvilket naturlovene er de samme i et tyngdefelt (som vi finder det på jordoverfladen) og i et jævnt accelereret system. Effekten er, at man ikke kan måle sig til om man befinder sig på en planet med en [[tyngdeacceleration]] på 9,82 m/s² eller om man befinder sig i et [[rumskib]], der [[accelerere]]r med 9,82 m/s². Har man siddet i et [[tog]] og kigget på et andet tog som dækker det meste af ens synsfelt ud af togvognen og som jævnt og langsomt sætter i gang på sporet ved siden af, så har man en fornemmelse af hvad dette postulat indebærer. Er det dem eller os der kører?
 
Einstein brugte også idéerne fra den almene relativitetsteori på [[Universet]] som helhed. På den måde nåede han frem til muligheden for at Universet – i kraft af rumtidskrumningen – kunne være endeligt uden at være afgrænset, ligesom jordoverfladen, der – netop i kraft af krumningen – har et endeligt areal, men ingen grænser.