Jesu fødsel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Justeringer og præciseringer
præcisering
Linje 1:
[[Fil:Kempele Church Paintings 2006 07 24 B.JPG|thumb|'''''Jesu fødsel''''' malet af Mikael Toppelius i Kempele Kirke (bygget mellem 1688 og 1691) i Pohjois-Pohjanmaa (Norra Österbotten) i [[Oulus len]], [[Finland]].]]
[[Fil:Jesu fødsel (10838).tif|thumb|Jesu fødsel, [[Anskuelsestavle]] fra 1889.]]
I [[Bibelen]] findes beretningen om '''Jesu fødsel''' i [[Det Nye Testamente]], som bl.a. bestårHer afnævnes deden firei [[evangelie]]r [[Matthæusevangeliet]]Mattæusevangeliet, [[Markusevangeliet]], [[Lukasevangeliet]] og [[Johannesevangeliet]].
 
At Jesus var født i [[Betlehem]], beskrives både i Matthæus- og Lukasevangeliet, men det fremgår ikke af de hellige skrifter, hvilken dato, det skete.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ac9l-6YhDfc Tim Jensen, lektor og religionsforsker ved Syddansk Universitet. Video, se tid 1:02]</ref> Begge de to omtalte [[synoptiske evangelier]] (skrevet uafhængigtTo af hinanden)evangelierne nævner det påfaldende i, at Jesus voksede op i [[Nazaret]], i den modsatte ende af landet, i [[Nazaret]]. Lukas nævner, at [[Josef]] og [[Jomfru Maria|Maria]] havde hjemme i Nazaret (hvor bebudelsen havde fundet sted), og at de midlertidigt rejste til Betlehem i forbindelse med den af [[Augustus|kejser Augustus]] beordrede folketælling. Efter flugten til Egypten (foranlediget afkong [[Herodes den Store|Herodes ']] [[Barnemordet i Betlehem|massakrebarnemord]] i deBetlehem uskyldigeflygter børn]],Jesus somog Matthæushans nævner)familie til Egypten, venderhvorfra familiende ikke vender tilbage til Nazaret, før de har hørt, at kong Herodes er død.
 
Det er ofte blevet nævnt, at [[Paulus (Bibelen)|Paulus]] breve (skrevet før hans død i [[60'erne]]), intet beretter om de ydre omstændigheder omkring Jesu fødsel. HansPaulus oplyser blotkun, at "da tidens fylde kom, sendte Gud sin søn, født af en kvinde, født under loven" ([[Paulus' Brev til Galaterne|Gal]] 4,4). Begivenhederne i Betlehem, folketællingen og jomfrufødslen nævnes ikke af Paulus, selv om evangelisterne beskriver disse ting så tidligt som midt i [[1. århundrede]]. En logisk årsagÅrsagen kan være, at Paulus regner med at menighederne, der modtager hans breve, allerede kender evangelierne, og at det derfor er unødvendigt at nævne de samme ting i sinehans breve. Lige så plausibelDesuden er dender en åbenlyseåbenlys genreforskel mellem Paulus' breve og evangelierne: Hvor evangelierne er egentlige biografier over Jesu liv, er brevene vejledninger i frelsen, loven, [[nadver]]en og lignende. Derfor falder en livshistorie naturligt uden for brevlitteraturens tematikker. I Galaterbrevet 4,4 hvor Paulus strejfer Jesu fødsel, er konteksten således hvordan Gud ønsker at løskøbe mennesker fra lovens slavevilkår.
 
== Se også ==