Azovske Hav: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
om byen Azov og lidt mere om floder
strøm og vand
Linje 5:
Det Azovske Have er 340 km langt og 135 km bredt og har et areal på 37.555 km². Det er formentligt opkaldt efter byen [[Azov]] som ligger i Don-flodens delta i nordøst. Mange mindre floder løber ud i havet, men de store floder [[Don]] og [[Kuban]] i henholdsvis nordøst og sydøst, dominerer. Det ferske vand fra flodtilløbene bevirker at vandet i Det Azovske Hav har en relativt lav [[salinitet]] og floderne medbringer store mængder [[silt]]. Silten danner blandt andet flere store sandbanker, hvoraf den 110 kilometer lange [[Arabatlandtangen|Arabatlandtange]] i vest er den største. Arabat forbinder Krim-halvøen med [[Kherson oblast]] og inddæmmer lagune- og marsk-området [[Sivash]], som modsat Azovhavet er meget saltholdig.
 
Det Azovske Hav er det laveste hav i verden med en gennemsnitsdybde på kun 13 meter;. Havbunden er flad, det dybeste sted er på 15,3 meter. Den fremherskende strøm er mod uret og Azovhavet tilfører netto vand til Sortehavet i syd. [[Tidevand]]shøjden varierer men kan være op til 5 meter. Om sommeren når vandtemperaturen op på 25 grader Celsius. Kun i kolde vintre dannes der havis, da vandtemperaturen om vinteren normalt ligger mellem 1 og 3 grader Celsius.
 
De vigtigste havne ved havet er [[Berdjansk]], [[Mariupol]], [[Rostov ved Don]], [[Taganrog]] og [[Jejsk]]. To [[kanal]]er forbinder skibstrafik til det Azovske Hav; [[Volga-Don kanalen]] og en forbindelse til det [[Kaspiske Hav]] gennem [[Kuma-Manytj-Kanalen]]. Der er vigtige [[Banke (rev)|fiskebanker]] i Det Azovske Hav og der søges efter [[olie]] og [[naturgas]].