Ferdinand Kübler: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: it:Ferdi Kübler
m sproglige justeringer
Linje 1:
'''Ferdinand "Ferdi" Kübler''' (f. 24. juli 1919) er en tidligere professionel schweizisk cykelrytter. Han begyndte at køre professionelt i 1940, men i den tidlige del af karrieren kunne han kun køre løb i Schweiz pga. [[2. verdenskrig]]. Han vandt det schweiziske mesterskab mange gange og [[Schweiz Rundt]] to gange.
 
Küblers mest succesfulde år på internationalinternationalt plan var fra 1950 til 1952, da de klassiske løb var genopstartet igengenoptaget efter krigen. Han vandt [[FlecheFlèche Wallone]] og [[LiegeLiège-Bastogne-LiegeLiège]] to gange (begge i 1951 og 1952). Han vandt også VM i 1951 efter en andenplads og en tredjeplads i henholdsvis 1949 og 1950.
 
Kigger man på de tre store etapeløb ([[Tour de France]], [[Giro d'Italia]] og [[Vuelta a Espana]]) deltog han i Giroen i 1950-52 med en fjerdeplads og to tredjepladser til følge. Kübler deltog i Tour de France i både 1947 og 1949, men udgik begge år til sidst til trods for en tidlig etapesejr i hver udgave. I 1950-udgaven drog han fordel af, at [[Fausto Coppi]] sad ude efter et alvorligt styrt i Giroen. Kübler vandt løbet - og derudover tre etapesejre - med en margin på over 9 minutter til belgiske [[Stan Ockers]]. I 1954 vandt han den grønne trøje i løbet og blev nummer to samlet efter Coppi.
 
Med kælenavnet Ferdi var Kübler en impulsiv rytter med et altid godt humør, som nogle gange pga. en sprudlende konkurrencelyst angreb på strategisk ukloge tidspunkter. Han var også kendt som "cowboyen" pga. sin hang til Stetson-hatte. Han stoppede karrieren i 1957, 38 år gammel. Han er den ældste Tour de France-vinder, som stadig er i live.