Silkeborg Slot: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Småret
Linje 2:
[[Image:Figursten.jpg|thumb|250px|Figursten fra det tidligere Silkeborg Slot]]
[[Image:Figur-lang.jpg|thumb|250px]]
'''Silkeborg slot''' har ligget på en slotsholm nordøst for [[Silkeborg]]s nuværende centrum, hvor [[Gudenå]]en løber ud i [[Silkeborg Langsø]]. Man ved ikke, hvornår det ældste Silkeborg Slot blev bygget. Det blev nedrevet i [[1726]] efter at have forfaldetværet i forfald i en årrække.
 
[[Ejler Haugsted]] refererer i et foredrag i 1918 i Historisk Samfund til et [[brevregister]] fra [[1558]]:
Linje 11:
Det mere end antydes, at det nærmest har været en røverborg.
 
Silkeborg blev i [[1418]] overdraget til [[Århus bispestol]], og var hovedsæde for bispegodset i den vestlige del af [[stift]]et. De sidste seks [[biskop]]per i [[Århus]], inden [[reformationen]] var borgherrer på Silkeborg .
 
Biskop [[Ulrik Stygge]] opførte en borg , ca. 30 x 14 m i sten, i to [[stokværk]] og med tårn. En mønt fra [[Erik af Pommern]]s tid, som er fundet i jorden i nærheden af fundamentet, kan indikere, at den er bygget i [[1430'erne]];.
Der har været piloteret, og det nederste stokværk har været hvælvet.
[[Silkeborg]] var hovedsædet for bispedømmets besiddelser i den vestlige del af [[stift]]et.
I [[1536]] opførte kronen en trefløjet gård i bindingsværk, og gjorde stedet til hovedsæde for det efter [[reformationen]] oprettede [[Silkeborg Len]].
 
Topografen og historikeren [[Arent Berntsen]] skrev i [[1656]] ''Silkeborg er et velbygt, anseeligt og overmåde lystigt slot, liggende 4 mil vesten for Århus inde i landet på et synderligt smukt og belejligt sted med skov og mark såvel som mange ferske søer og åer: godt, at Hans Kongelige Majestæt derfor har forbeholdt sig det til sin egen frihed og [[vildtbane]]''<ref>samme p.177 - sproget let moderniseret</ref>.
 
==Referencer==