Socialkonservatisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
trukket USA ud som separat afsnit
Linje 1:
'''Socialkonservatisme''' er en [[Politik|politisk]] [[ideologi]]. Socialkonservatismen udvikledes fra [[konservatisme]]n i slutningen af [[1800-tallet]]. Socialkonservatismens tilhængere mente at man skulle hjælpe de [[fattigdom|fattige]] arbejdere, og at alle skulle have en rimelig [[levestandard]]. Dette var også et forsøg på at modvirke [[revolution]] og oprør i datidens [[arbejderklasse]].
'''Socialkonservatisme''' er en [[Politik|politisk]] [[ideologi]].
Socialkonservatisme kan betyde to vidt forskellige ting. Dels en konservativ indstilling til socialle forhold. Typisk tilhængere af hjemmegående kvinder og modstandere af homoseksuelle. Den form for socialkonservatisme er den primære betydning i amerikansk politik. Den anden betydning der er den mest udbredte i dansk politik er socialt-orienteret konservatism. Resten af artitlen handler om den primære danske betydning.
 
Socialkonservatismen udvikledes fra [[konservatisme]]n i slutningen af [[1800-tallet]]. Socialkonservatismens tilhængere mente at man skulle hjælpe de [[fattigdom|fattige]] arbejdere, og at alle skulle have en rimelig [[levestandard]]. Dette var også et forsøg på at modvirke [[revolution]] og oprør i datidens [[arbejderklasse]].
 
[[Otto von Bismarck|Bismarcks]] socialkonservative idéarv fik bl.a. til konsekvens at [[Tyskland]] blev det første land med et alment pensionssystem.
 
[[George W. Bush]]s [[slagord]] ''[[compassionate conservatism]]'' kan betragtes som en tilslutning til socialkonservative ideer.
 
I [[Danmark]] kendes socialkonservatismen især som en del af [[Ny Alliance]]s ideologiske grundlag.
 
== USA ==
I amerikansk politik betegner ''social conservatism'' en konservativ indstilling til sociale forhold med vægt på et traditionelt [[familiemønster]] med hjemmegående kvinder og modstand mod homoseksuelle.
 
[[George W. Bush]]s [[slagord]] ''[[compassionate conservatism]]'' kan betragtes som en opblødning af konservatismen og tilslutning til socialkonservative ideer (i den europæiske betydning).
 
[[Kategori:Ideologier]]