Thomas Jensen (dirigent): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
afsnit
kilder
Linje 1:
'''Thomas Jensen''' ([[1898]]-[[1963]]) var en [[Danmark|dansk]] [[dirigent]] og [[cello|cellist]].
Han blev født i [[København]], men hans navn forbindes især med det [[århus]]ianske musikliv. Han blev uddannet som cellist på [[Det Kgl. Danske Musikkonservatorium]], men fik hurtigt en karriere som dirigent.
Han blev uddannet som [[cello|cellist]] på [[Det Kongelige Danske Musikkonservatorium]], men fik hurtigt en karriere som dirigent.
 
==Betydning for Århus==
Thomas Jensen kom til Århus i [[1927]] som orkesterleder på [[Århus Teater]]. I [[1935]] var han med til at stifte [[Århus Byorkester]] med musikere fra teatret. Thomas Jensen var orkestrets chefdirigent indtil [[1957]], hvor en strid om en ny koncertsal førte til at han returnerede til København. Thomas Jensen var stærkt utilfreds med [[akustik]]ken i det nybyggede [[Scala (Århus)|Scala]] der var udset til at være Århus Byorkesters nye hjemsted, og valgte derfor at tage til København hvor han blev tilknyttet [[DR Radiosymfoniorkestret|Radiosymfoniorkestret]].
 
Da Århus mange år senere, i [[1982]], fik sit eget [[ÅrhusMusikhuset MusikhusAarhus|Musikhus]], fik det passende nok adresse på ''Thomas Jensens Allé''. Samme år skiftede hans gamle orkester navn til [[Århus Symfoniorkester]].
 
Thomas Jensen var også med til at danne [[Den Jyske Opera]] i [[1947]].
 
==Forbindelsen til Carl Nielsen==
Line 12 ⟶ 13:
 
==Kilder==
*[[Gyldendals Leksikon]] 1-3 (2002)
*
*[[Illustreret Musikleksikon]] (ved. [[Poul Hamburger]], 1940)
*[http://www.aarhus.dk/aa/portal/temaer/s_aarhuspaaplakaten/s_musikhuset_indvielsen Dirigenten og musikhuset], artikel fra [[JP]] Århus, 30. december 2004, offentliggjort på www.aarhus.dk
*[http://www.aarhusteater.dk/info/huset/ Aarhus Teater - om huset]