Digital elektronik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m exit defekt henvisning
Ahk (diskussion | bidrag)
m indenfor > inden for
Linje 1:
Den '''digitale elektronik''' er en afgrænset disciplin indenforinden for [[elektronik]]ken, hvor man principielt kun opererer med signaler i to forskellige størrelser med hensyn til enten [[Elektrisk_strøm|strømstyrke]] eller [[Elektrisk_spænding|spænding]] (i modsætning til [[analog elektronik]], hvor signaler kan antage alle mulige størrelser indenforinden for givne intervaller).
 
Digitale signaler er ''diskretiserede'' i både værdi og tid, hvilket vil sige, at digitale signaler kun antage et afgrænset antal mulige værdier, og kun på afgrænsede tidspunkter. Man kan intet sige om det digital signal udenfor disse tidspunkter. Dette er den væsentligste teoretiske forskel mellem digitale signaler og analoge signaler, der er ''kontinuerte'' (dvs. de kan antage en hvilken som helst værdi i et hvilket som helst tidsrum). Lidt simplificeret kan man sige, at et digitalt signal enten er "tændt" eller "slukket".
Linje 6:
 
==Digital elektronik i praksis==
Oftest benyttes to forskellige spændinger; "0" repræsenteres af en spænding indenforinden for et givet interval, og "1" ved en spænding i et andet interval - imellem de to intervaller findes et område af "ubenyttede" spændinger, den såkaldte ''forbudte zone''.
 
Almindeligvis bruges såkaldt ''positiv logik'', hvor det højeste spændingsinterval repræsenterer "1", og det laveste "0" - ved ''negativ logik'' forstås en lav spænding som "1", og en højere spænding som "0". I forbindelse med positiv logik omtales signalet "1" også som ''high'' (engelsk for "højt") og "0" som ''low'' (engelsk for "lavt").