Wikipedia:Ingen personangreb: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
fra sv:
fra sv:, lidt forkortet
Linje 1:
{{norm}}
{{riktlinje}}{{genväg|WP:IPA}}
{{genvej|WP:IPA}}
Personangreb kan aldrig undskyldes. Miljøet på Wikipedia skal være positivt og konstruktivt - og det er din pligt at hjælpe med til det. En god måde at undgå personangreb er at '''kommentere fakta, ikke brugere'''.
 
== Hvad personangreb fører til ==
 
Personangreb bør for enhver pris undgås - af flere årsager. Personangreb fører let til at både den angrebne og andre bliver ophidsede, hvad der kan gøre det sværere at finde en løsning på det spørgsmål, der diskuteres.
 
Man kan også tænke på, at Wikipedias diskussionssider stadig findes længe efter at den aktuelle konflikt er blæst over, og at en brugers handlinger "i kampens hede" også bliver set af andre, som måske ikke har set årsagen til ophidselsen. Private konflikter påvirker også hela Wikipedias fællesskab negativt – men hvis konflikten håndteres bedre sker der mindre skade.
 
Personangreb i [[Hjælp:Beskrivelse|beskrivelsesfeltet]] kan ses i [[Special:Recentchanges|Seneste ændringer]] og ikke bare af de brugere som besøger selve siden. De opfattes derfor som ekstra forulempende.
 
== At undgå personangreb ==
 
At respektere andres ret til egne opfattelser betyder ikke at man behøver være enig med dem, men at man skal blive enige om at være uenige! Sig ikke at en påstand er forkert, blot fordi den kommer fra en bestemt person. Hvis en konflikt truer med at blive rent personlig i stedet for at handle om Wikipedia-relevante emner, vil det ofte være bedre at fortsætte diskussionen privat (for eksempel via mail) i stedet for på Wikipedias sider.
{{policylista}}
Det finns aldrig någon ursäkt för personangrepp. Försök därför låta bli att göra sådana. Miljön på Wikipedia ska vara positiv och konstruktiv - och det är din plikt att hjälpa till att se till att den blir och förblir det. Ett bra sätt att undvika personangrepp är att '''kommentera fakta, inte användare'''.
 
Forskellige brugere har til tider meget forskellige opfattelser af hvordan en artikel bør udformes. Med tanke på hvordan Wikipedia fungerer er dette ganske logisk og ofte er det et godt skridt mod at opnå [[WP:NPOV|den neutrale synsvinkel]], at forskellige opfattelser kan komme overens. For at kunne opnå dette, må alle acceptere at vi alle er delagtige i et fælles projekt, at bygge et opslagsværk som slås fast med de mål og metoder som beskrives i [[Wikipedia:Politikker og normer#Wikipedias alment accepterede politikker|Wikipedias alment accepterede politikker]].
== Vad personangrepp leder till ==
 
== Efter personangreb ==
Personangrepp är något som till varje pris bör undvikas, och det av flera skäl. Personangrepp retar lätt upp såväl den angripne som andra användare, och det blir svårare att hitta en lösning på den fråga som diskuteras.
 
Hvis man er blevet udsat for personangreb, bør man stille og sagligt bede den angribende om at holde op med det. I mange tilfølde kan det betale sig at opføre sig som om man [[Wikipedia:Forvent, at andre er i god tro|tror at modparten er i god tro]], selv om man faktisk ikke tror det.
Utöver detta kan det vara värt att tänka på att Wikipedias diskussionssidor finns kvar långt efter att den aktuella konflikten blåst över, och att en användares agerande på en sådan "i stridens hetta" kommer att bedömas av andra som kanske inte sett anledningen till varför någon är uppretad. Enskilda konflikter påverkar också hela Wikipedias gemenskap negativt – men om konflikten hanteras bättre sker mindre skada.
 
== Hvad er ikke personangreb? ==
Personangrepp i [[Wikipedia:sammanfattning|sammanfattningsfältet]] syns i [[Special:Recentchanges|Senaste ändringar]] och inte bara av de användare som besöker själva sidan. De brukar därför uppfattas som extra förolämpande.
Et sagligt udsagn om at nogen tager fejl eller har ageret forkert, er ikke et personangreb.
 
== AttSe undvika personangreppogså ==
* [[Wikipedia:EtikettWikikette]]
* [[Wikipedia:Forvent, at andre er i god tro]]
 
Att respektera andras rätt till egna åsikter betyder inte att man måste hålla med dessa åsikter, utan bara komma överens om att man tycker olika! Säg inte att en åsikt är felaktig bara för att den kommer från en viss person. Om en konflikt hotar att bli rent personlig istället för att handla om sakfrågorna, kan det ibland vara bättre att fortsätta diskutera privat, istället för på Wikipedias sidor. Ett sätt är via mail om mottagaren har kryssat i "Tillåt E-post från andra användare" i sina "Inställningar"
 
Användare har ibland mycket olika åsikter om hur en artikel bör utformas. Med tanke på hur Wikipedia fungerar är detta fullt logiskt och ofta är det ett gott steg mot att uppnå [[WP:NPOV|den neutrala synvinkeln]] om olika uppfattningar kan samsas. För att kunna underlätta sådana sammanfattningar måste alla acceptera att vi alla är delaktiga i ett gemensamt projekt, att bygga ett uppslagsverk som slås fast enligt de mål och metoder som skissas i [[Wikipedia:Grundprinciperna|Wikipedias grundprinciper]].
 
== När någon gjort personangrepp ==
 
Om man blivit utsatt för personangrepp, bör man be den som gjorde personangreppen att upphöra med dem på ett lugnt och sakligt sätt och peka på den här sidan. Om personen inte slutar, kan det vara värt att fundera på [[Wikipedia:Konflikthantering|Wikipedias process för konfliktlösning]]. Personangrepp är ett högst giltigt skäl för [[Wikipedia:administratörer|administratörer]] att [[Wikipedia:Blockeringar|blockera]] en användare, men detta blir svårare om bägge sidor agerar illa. I många fall lönar det sig faktiskt att agera som om man [[Wikipedia:utgå från att andra menar väl|tror att motparten menar väl]] även om man faktiskt inte gör det.
 
Ibland tar användare bort personangrepp från diskussionssidor. Det kan ibland hjälpa till att kyla ner läget att ta bort onödiga övertramp, och om personangreppet var av en sådan art att det kanske faktiskt är kriminaliserat - förtal, hets mot folkgrupp, hot - bör det definitivt inte få vara kvar. Skulle wikigemenskapen i gränsfall komma att ifrågasätta borttagandet, kan agerandet tvärtom späda på konflikten. Att ta bort mindre personangrepp är därför inte självklart bra. Ibland förekommer det att användare låter personangrepp stå kvar men stryker över dem, för att visa att de inte tolereras.
 
== Exempel på personangrepp ==
* Negativa kommentarer om en person och "Jag är bättre än du"-angrepp som "Du har inget liv" och dylikt.
* Att utpeka meningsmotståndare som förkastliga, dåliga människor, jobbiga, m.fl. förolämpningar
* Rasistiska, sexistiska, homofobiska kommentarer riktade mot andra användare. Kommentarer om en deltagares religiösa eller etniska tillhörighet är heller aldrig acceptabla.
* Politiska gliringar, som att kalla någon "nazist", "kommunist", "sosse", "moderat" o.s.v., samt att anklaga någon för att ha en politisk agenda.
* Skällsord eller svordomar riktade mot andra användare. Även om dessa inte är riktade mot en specifik användare, bör fula ord undvikas.
* Att utpeka någon som kriminell, psykiskt sjuk eller [[Internettroll|troll]] i syfte att väcka missaktning mot den personen, oavsett om det är sant eller inte.
 
== Vad som inte är personangrepp ==
Ett sakligt yttrande om att någon har fel i sak eller har agerat felaktigt är inte personangrepp.
 
== Se även ==
* [[Ad hominem-argument]]
* [[Argumentationsfel]]
* [[Wikipedia:Etikett]]
* [[Wikipedia:Utgå från att andra menar väl]]
* [[Wikipedia:Konflikthantering]]
 
[[Kategori:Wikipedias riktlinjer|{{PAGENAME}}]]
[[bg:Уикипедия:Никакви лични нападки]]
[[cs:Wikipedie:Žádné osobní útoky]]
Line 53 ⟶ 33:
[[en:Wikipedia:No personal attacks]]
[[fa:ویکی‌پدیا:حمله‌های شخصی ممنوع]]
[[fi:Wikipedia:Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä]]
[[fr:Wikipédia:Pas d'attaque personnelle]]
[[hr:Wikipedija:Bez osobnih napada]]
Line 66 ⟶ 47:
[[sl:Wikipedija:Brez osebnih napadov]]
[[sr:Википедија:Без личних напада]]
[[fisv:Wikipedia:EiArgumentera henkilökohtaisiai hyökkäyksiäsak, inte i person]]
[[th:วิกิพีเดีย:อย่าว่าร้ายผู้อื่น]]
[[vi:Wikipedia:Không công kích cá nhân]]