Katalysator (udstødningssystem): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Sakkura (diskussion | bidrag)
opretter ny artikel, delvis med materiale fra flertydigside
Linje 1:
En '''katalysator''' er en enhed, der reducerer udslippet af skadelige, forurenende stoffer fra køretøjer med forbrændingsmotorer. Katalysatorer indgår i køretøjets udstødningssystem. I katalysatoren sidder en kemisk [[bil|bilerkatalysator (kemi)]], der indeholder platin og rhodium, desom spalter bl.a. NO (kvælstofoxid) til N2 og O2. NO er ellers meget stabil og vil tage lang tid at komme af med. For benzinbiler over 2000 ccm har katalysator været lovpligtigtlovpligtige siden 1. oktober 1989, og for øvrige benzinbiler siden 1. oktober 1990. Katalysatoren skal være en såkaldt 3-vejs reguleret, der udover NO ([[kvælstofoxid]]) også reducerer indholdet af CO ([[kulilte]]) og CH ([[kulbrinte]]kulbrinter) i udstødningen.
En '''katalysator''' er en substans der accelererer hastigheden, hvorved en kemisk reaktion foregår, uden selv at blive lavet om eller opbrugt af reaktionen. Altså er en katalysator medvirkende i en reaktion, men er hverken en kemisk reaktant eller et kemisk produkt.
Katalysatorer kan også bruges som beskrivelse uden for kemien, eksempelvis en katalysator for et politisk skifte, eller en katalysator for kærlighed (alkohol).
 
[[Kategori:KemiKøretøjsteknologi]]
Katalysatorens opgave er at få en reaktion til at finde sted hurtigere, ved at give mulighed for at reaktionen foregår ved et lavere energiniveau. Dette muliggør også at stoffer der ellers ikke ville have reageret, vil gøre det.
 
[[en:Catalytic converter]]
Katalysatorer i [[bil|biler]] indeholder platin og rhodium, de spalter bl.a. NO (kvælstofoxid) til N2 og O2. NO er ellers meget stabil og vil tage lang tid at komme af med. For benzinbiler over 2000 ccm har katalysator været lovpligtigt siden 1. oktober 1989, og for øvrige benzinbiler siden 1. oktober 1990. Katalysatoren skal være en såkaldt 3-vejs reguleret, der udover NO ([[kvælstofoxid]]) også reducerer indholdet af CO ([[kulilte]]) og CH ([[kulbrinte]]) i udstødningen.
{{stub}}
 
==Se også==
*[[Enzym]]
*[[Katalyse]]
 
[[Kategori:Kemi]]
 
[[ca:Catalitzador]]
[[cs:Katalyzátor]]
[[de:Katalysator]]
[[en:Catalyst]]
[[es:Catalizador]]
[[et:Katalüsaator]]
[[fi:Katalyytti]]
[[fr:Catalyseur]]
[[he:זרז]]
[[id:Katalis]]
[[io:Katalizo]]
[[it:Catalizzatore]]
[[ja:触媒]]
[[ko:촉매]]
[[mk:Катализатор]]
[[nl:Katalysator]]
[[nn:Katalysator]]
[[pl:Katalizator]]
[[pt:Catalisador]]
[[ru:Катализатор]]
[[sk:Katalyzátor (chémia)]]
[[sr:Катализатор]]
[[su:Katalis]]
[[sv:Katalysator]]
[[ta:வினைவேக மாற்றி]]
[[zh:催化剂]]