Katalysator: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m Katalysator (kemi) flyttet til Katalysator: Flytter for at kunne sammenflette historikker
EPO (diskussion | bidrag)
m Sammenflettet historikker
Linje 1:
'''Katalysator''' kan henvise til flere artikler:
{{flertydig}}
 
1) *[[Katalysator (person)]] - en "igangsætter", som udløser et hændelsesforløb uden selv at være direkte indblandet i forløbet.
2) *[[Katalysator (kemi)]] - en igangsætter eller accelerator i en kemisk proces.
3) *[[Katalysator (udstødning)]] - i daglig tale en udstødning med rensende katalysator indbygget.
 
{{flertydig}}
Katalysator er et flertydigt begreb:
 
1) [[Katalysator (person)]] en "igangsætter" som udløser et hændelsesforløb uden selv at være direkte indblandet i forløbet.
 
2) [[Katalysator (kemi)]] en igangsætter eller accelerator i en kemisk proces.
 
3) [[Katalysator (udstødning)]] i daglig tale en udstødning med rensende katalysator indbygget.
 
 
En '''katalysator''' er en [[kemisk stof|substans]] der accelererer [[hastighed]]en, hvorved en [[kemisk reaktion]] foregår, uden selv at blive omdannet eller brugt ved reaktionen. En katalysator er derfor medspiller i en reaktion, men er hverken en kemisk reaktant eller et kemisk produkt.
Katalysatorer kan også bruges som beskrivelse uden for kemien, eksempelvis en katalysator for et [[politik|politisk]] skifte, eller en katalysator for kærlighed (alkohol).
 
Katalysatorens opgave er at få en reaktion til at foregå hurtigere, ved at give mulighed for at reaktionen foregår ved et lavere energiniveau. Dette muliggør også at stoffer der ellers ikke ville have reageret, vil gøre det.
 
Katalysatorer i [[bil|biler]] indeholder platin og rhodium, de spalter bl.a. NO (kvælstofoxid) til N2 og O2. NO er ellers meget stabil og vil tage lang tid at komme af med. For benzinbiler over 2000 ccm har katalysator været lovpligtigt siden 1. oktober 1989, og for øvrige benzinbiler siden 1. oktober 1990. Katalysatoren skal være en såkaldt 3-vejs reguleret, der udover NO ([[kvælstofoxid]]) også reducerer indholdet af CO ([[kulilte]]) og CH ([[kulbrinte]]) i udstødningen.
{{stub}}
 
==Se også==
*[[Enzym]]
*[[Katalyse]]
 
[[Kategori:Kemiske processer]]
 
[[bg:Катализатор]]