Bratsch: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
DragonBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fy:Altfioel
No edit summary
Linje 7:
 
Pga. dens større krop og mere robuste førelse ser man ofte en del mænd spille på dette instrument, men der er egentlig lige så mange kvinder, der spiller bratsch. Mange bratschister er oprindeligt startet på violin - men det er langt fra alle. Ved hjælp af omstrengede børnevioliner kan man endda starte på bratsch allerede i alderen 3-5 år.
 
Carl Philipp Stamitz (* 7. Mai 1745 i Mannheim; † 9. November 1801 i Jena) var Virtuos på violine, Bratsche und Viola d'amore. Han har skrevet en Bratschkoncert.
 
Det er først i 1800-tallet at bratschen er blevet accepteret som soloinstrument, det betyder at repertoriet for bratsch er meget mere beskedent end violinrepertoiret. Det er især i mere moderne tid at der er skrevet musik for bratsch. En af de mest kendte og spillede btratschkoncerter er nok bratschkoncerten af [[Bela Bartok]]. Men mange har først idag opdaget bratschens utrolige og fantastiske klang, som på nogle punkter overgår violinens, hvilket gør det besynderligt at bratschen først i nyere tid er blevet anerkendt som soloinstrument.
 
Mozart foretrak at spille bratsch, så sad han midt i det hele og styrede tropperne. I Mozarts musik er der ofte en lille figur i bratschen der sætter noget nyt i gang.
 
I et stort [[symfoniorkester]] sidder der omkring 10-12 bratscher, som plejer at sidde midt for.