Stuntman: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Evel Knievel
Buster Keaton mm.
Linje 1:
En '''stuntman''' eller '''stuntmand''' er en [[stedfortræder]] for en [[skuespiller]] i farlige sekvenser under [[film]] og [[tv]]-optagelser. En stuntman er særlig trænet til at udføre [[stunt]]s, såsom at hoppe ud af en bygning, fra et køretøj til et andet eller udføre mere sofistikerede stunts i scener med slagsmål.
 
Stuntmen bruges desuden i situationer, hvor skuespillerens alder udelukker krævende fysisk aktivitet, eller hvis skuespillerens kontrakt forbyder ham eller hende at udføre stunts. Nogle skuespillere, somsåsom [[Buster Keaton]] og [[Jackie Chan]], samt i ringere grad [[Tom Cruise]], [[Charlize Theron]] og [[Viggo Mortensen]], er dog ligefrem kendt for at udføre deres egne stunts. Skuespilleren [[Jackie Chan]] optrådte med stunts tidligt i sin karriere.
 
Nogle stuntmen har opbygget en karriere som såkaldt "stunt performer", hvor de optræder med stunts frem for at være stedfortræder for skuespillere i film. Det kendteste eksempel er nok [[Harry Houdini]]. Fra nyere tid kan nævnes 1970'ernes amerikanske motorcykelstuntman [[Evel Knievel]]. [[Jackie Chan]] optrådte med stunts tidligt i sin karriere.
 
Særligt trænede dyr, for eksempel [[hund]]e, kan også fungere som stunt-stedfortrædere ved filmoptagelser.