Deichmanske bibliotek: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ny side: '''Deichmanske bibliotek''' er Oslo kommunes bibliotek, Norges største folkebibliotek og et af de ældste biblioteker i Norge. Det blev grundlagt i 1785 i Oslo...
 
DJ PhilZz (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1:
[[Billede:Deichmanske bibliotek 18jun2005.jpg|thumb|Deichmanske bibliotek]]
[[Billede:Deichman2.JPG|thumb|Deichmanske bibliotek set fra Akersgata]]
 
'''Deichmanske bibliotek''' er [[Oslo|Oslo kommunes]] bibliotek, Norges største [[folkebibliotek]] og et af de ældste [[bibliotek]]er i [[Norge]]. Det blev grundlagt i [[1785]] i [[Oslo]]. Grundlaget var [[Carl Deichman]]s bogsamling, foræret som testamentarisk gave. Biblioteket åbnede den [[12. januar]] [[1785]].
 
Biblioteket var helt fra begyndelsen åbent for alle byens borgere, og de ældste låneprotokoller viser at det blev benyttet hyppigt. Eftersom bibliotekaren Jacob Rosted også var rektor ved [[Oslo katedralskole|Katedralskolen]], blev det i [[1802]] bestemt at samlingen skulle flyttes til skolebygningen og stilles op sammen med skolens bibliotek.
 
Deichmanske bibliotek blev stående som en del af skolebiblioteket frem til midten af det nittende århundrede, indtil det fik egne lokaler. Det fik også sin egen bibliotekar, Gerhard Magnus.
 
Under [[Haakon Nyhuus]] var Deichmanske bibliotek ledende i [[Norden]]. Bygningen på [[Hammersborg]] i nyklassisk stil, der i dag befinder sig på hovedbiblioteket blev færdiggjort i [[1933]].
 
I [[2001]] blev der offentliggjort en vedtagelse i [[Oslo kommune]] om et nyt hovedbibliotek på [[Vestbanen]].
I [[2007]] underskrev Oslo kommune og ''Statsbygg'' en kontrakt for overdragelse af kulturskødet på Vestbanen, men byggeriet er endnu ikke gået i gang.
 
==Litteratur==
Line 15 ⟶ 18:
 
==Eksterne henvisninger==
*[http://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok SøkSøg i Bibliotekets kataloger]
*[http://www.deichmanske-bibliotek.oslo.kommune.no/ Hjemmeside Deichmanske bibliotek]
 
[[Kategori:Kultur i Oslo]]
[[Kategori:Biblioteker i Norge]]
[[Kategori:Etableringer i 1785]]
 
[[nn:Deichmanske bibliotek]]
[[no:Deichmanske bibliotek]]
[[sv:Deichmanske bibliotek]]