Kapkolonien: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Tilføjelse
→‎Xhosakrigene og de første britiske immigranter: stavefejl, mindre omformuleringer samt Grahamstown (altid bedst at benytte moderne navne)
Linje 57:
 
==Xhosakrigene og de første britiske immigranter==
[[Billede:Map of South Africa (1818).jpg|thumb|350px|Koloniens grensergrænser i 1818.]]
De første af mange krige mod [[xhosa]]erne blev udkæmpet, da Kapkolonien blev overført til Storbritannien. Xhosaerne, som krydsede kolonigrænsen, blev kastet ud af distriktet mellem floderne [[Sundays (flod)|Sundays]] og Fish, kendt som [[Zuurveld]], et slags neutralt område. Én gang før [[1811]] havde xhosaerne indtaget det neutrale område og angreb kolonisterne. For at kaste dem ud fra Zuurveld gik oberst [[John Graham]] ind i området med en hær af blandede etniciteter i december 1811, og xhosaerne blev drevet over Fish River. Om oberst Grahams hovedkvarter opvoksede der en landsby, som bar hans navn, Graham's Town, som senere blev til [[Grahamstown]].
 
En konflikt spidsede sig til mellem Kapkoloniens regering og xhosaerne i [[1817]]. Den umiddelbare årsag var et forsøg fra koloniens myndigheder på at håndhæve tilbageleveringen af noget stjålet kvæg. [[22. april]] 1817 angreb de Graham's TownGrahamstown, ledet af en profethøvding som hed [[Makana]]. Graham's TownGrahamstown var beskyttet af en håndfuld hvide soldater. Hjælp ankom tidsnok, og fjenden blev slået tilbage. Parterne blev da enige om, at landet mellem floderne Fish og [[Keiskamma (flod)|Keiskamma]] skulle være neutralt territorium.
 
Krigen i 1817–19 førte til den første bølge af [[immigration]] af britiske nybyggere i betydelig skala, en hændelse med langtrækkende konsekvenser. Den daværende guvernør, [[Charles Henry Somerset]], hvis aftaler med xhosahøvdingerne havde vist sig ugennemførbare, ønskede at rejse en barriere mod xhosaenrexhosaerne ved at få hvide kolonister til at slå sig ned i grænseregionen. Efter råd fra lord Somerset stemte parlamentet i [[1820]] for at bruge [[britisk pund|£]] 50.000 til at fremme migration til Kap, noget som fik 4000 briter til at emigrere. Disse immigranter, som i dag er kendt som [[nybyggerne i 1820]], udgjorde [[Albanybosætningen]], senere [[Port Elizabeth]]. Disse gjorde Grahamstown til deres hovedkvarter. Dette var primært ment som et tiltag for at sikre grænseområdet, og den blev af den britiske regering hovedsagelig regnet som en måde at finde arbejde for nogle tusind af de arbejdsløse i Storbritannien. Men migrationen klarede noget, som havde langtrækkende virkninger, som dets organisatorer ikke havde tilsigtet. Nybyggerne, som kom fra næsten alle dele af [[de britiske øer]] og fra næsten alle samfundslag, beholdt deres stærke loyalitet over for Storbritannien. I tidens løb blev de en modpart til de hollandske kolonister.
 
Ankomsten af disse immigranter introducerede også det [[engelsk (sprog)|engelske sprog]] i Kap. Engelsksprogede dekreter blev udgivet for første gang i 1825, og i 1827 brugtes der også engelsk i retssager. Men hollandsk var ikke forkastet, og kolonisterne blev stort set tosprogede.
Linje 70:
En hændelse, som udspandt sig i 1815 og 1816, bidrog meget til at gøre de hollandske pionerer permanent fjendtlige ovenfor briterne. En bonde, som hed Bezuidenhout, nægtede at adlyde en indkaldelse, han havde fået, efter at en klage fra en khoikhoi var blevet registreret. Han skød på mændene, som blev sendt for at arrestere ham, og han blev dræbt af modilden. Dette førte til et mindre oprør. Da det blev slået ned, blev fem ringledere offentlig hængt af briterne ved [[Slagter's Nek]] hvor de oprindelig havde sværget at kaste "de engelske tyranner" ud. Modviljen, som hængningen af disse mænd førte med sig, blev forstærket af omstændighederne ved henrettelsen, idet skafottet, som oprørerne sammen blev hængt fra, kollapsede under deres vægt, og mændene blev derefter hængt én efter én. De meget religiøse, hollandske nybyggere troede, at kollapsen af skafottet var [[Guds handling]]. Et dekret, som blev udstedt i 1827 afskaffede de gamle, hollandske domstole "''[[landdrost]]''" og "''heemraden''" og skiftede dem ud med bofaste [[magistrat]]er. Dekretet stipulerede videre, at alle juridiske sager fra nu af skulle føres på engelsk. Et efterfølgende dekret i 1828 gav samme rettigheder til khoikhoierne og andre frie farvede mennesker som til hvide, efter at missionærerne havde kæmpet for deres rettigheder.
[[Billede:TrekBoers crossing the Karoo.jpg|thumb|350px|Trækboere på vej over [[Karoo]].]]
Et andet dekret i 1830 indførte strenge straffe for hård behandling af slaver, og til slut blev [[abolitionisme|frisættelsenfrigørelsen]] af slaver proklameret i [[1834]]. Hver af disse dekreter afstedkom vrede fra bønderne rettet mod regeringen. For dårlig kompensation til slaveejerne og mistillid til betalingsformen førte til megen misnøje. I 1835 startede igen trenden med, at bønder trak ind i det ukendte land for at undslippe urimelige regeringer. Migrationen uden for koloniens grænser havde faktisk været kontinuerlig i 150 år, men nu tog den langt større proportioner.
 
På den østlige grænse opstod yderligere problemer mellem myndighederne og xhosaerne. [[11. december]] [[1834]] dræbte en kommandoafdeling en høvding af højere grad. En hær på 10.000 mænd ledet af [[Macomo]], bror til høvdingenden somdræbte blev dræbthøvding, gik over grænselandet, plyndrede og brændte landsbyerne og dræbte alle, som gjorde modstand. En koloni af frisatte khoikhoier var blandt dem, som led mest. Disse havde i 1829 fået lov til at slå sig ned ved [[Kat (flod)|Kat]]–dalen af britiske myndigheder. Der var få soldater i kolonien, men guvernør [[Benjamin d'Urban]] reagerede hurtigt, og alle disponible styrker blev samlet under oberst [[Harry Smith]], som nåede Graham's Town den [[6. januar]] [[1835]], seks dage efter at nyhederne om oprøret var nået Cape Town. Briterne kæmpede mod xhosaerne i ni måneder, før fjendtlighederne var slut den [[17. september]] [[1838]] med underskrivelsen af en ny fredsaftale, som anerkendte, at hele landet til [[Kei (flod)|Kei]] skulle være britisk. Dets indbyggere blev erklæret for britiske undersåtter. Et administrationscentrum blev valgt og givet navnet [[King William's Town]].
 
==Great Trek==