Vals: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Heje (diskussion | bidrag)
m Retter tempoangivelse; valsetempo er normeret i takter og ikke slag.
Linje 7:
I dag er valsen splittet op i flere typer, hvoraf de to førstnævnte er internationale turneringsdanse:
 
* '''[[Engelsk vals]]''', som danses i et tempo omkring 30 [[beatstakter peri minute|bpm]]minuttet. Grundfigurerne er baseret på drejninger og på diagonale mønstre, og der er talrige variationer.
 
* '''[[Wienervals]]''', som danses i et tempo omkring 60 bpmtakter i minuttet. Wienervalsen er således noget hurtigere end den engelske vals og den er nærmere på den oprindelige valsestil. Dansen baserer sig næsten udelukkende på højre- og venstredrejninger.
 
* '''[[Folkelig vals]]''', som i [[Danmark]] danses traditionelt i et tempo mellem de to førnævnte. Vals har været almindelig brugt til folkelige [[bal|baller]] i både [[by]] og på [[land]] siden slutningen af [[1800-tallet]]. Som [[gammeldans]] danses bl.a. [[tyrolervals]] med fire takters [[fordans]] inden [[omdansning]], og der danses rundt enten med en fuld omdrejning pr. to [[takt|takter]] eller med forskellige [[mellemtrin]], så man ikke bliver for rundtosset. Der danses enten [[ret om|ret]] eller [[avet om]]. Ligeledes indgår [[valsetrin]] i [[kredsdans]]e som for eksempel [[Familievals]]. I [[folkedans]] indgår valsetrin også i adskillige arrangementer som for eksempel i [[Jødetur fra Mors]].