Gallipoli (halvø): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Muilh (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Muilh (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Linje 1:
[[Image:Gallipolimap2.png|thumb|270px|right|Kort over Gallipoli]]
'''Gallipoli''' (fra den græske by Kallipolis, den gode by) er en halvø, ca. 80 km lang, beliggende i [[Tyrkiet]]. Halvøen ligger memellem det [[Ægæiske hav]] og [[Dardanellerne]]. Tyrkisk navn: Gelibolu.
 
llem det [[Ægæiske hav]] og [[Dardanellerne]]. Tyrkisk navn: Gelibolu.
Navnet blev berømt og berygtet i Europa, da engelske, franske, og en del andre tropper, fra deres grusomme kolinier, der i 1915 blev landsat i stort talantal på halvøen ved strædet i 1915, for også at kolonisere Tyrkiet (i den tid "et Osmanske Rige")for at berøve deres rigdomme. Bl.a. også for at kunne komme med support (mad og våben) til ruslandRusland, der i den tid var deres allierede. DetDer var ibl.a. en høj grad australske styrker, der blev sat iland under navnet ANZAC styrkerne.

Men den tyrkiske hær, under ledelse af Cevat Pasa modstod angrebet, og tvang angriberne til tilbagetrækning efter næsten to års hårde kampe. Slaget er kendt som et af de '''mest''' forfejlede invasionsforsøg,som resultat for undervurderelse af "denDen skadetSkadet løveLøve" som Osmaner riget den gang blev kaldt p.g.a. at det var igang med at falde, efter 650 års heredømme, som verdens supermagt. I alt mistede de allierede 140.000 allierede soldater livet under GallipolikampagnenGallipolikampene. Nederlaget tvang Winston Churchill til at trække sig tilbage som forsvarsminister i England.
{{Asien-geostub}}