Kommandør: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Flyttet Brokerens spekulationer til Diskussion:Kommandør.
Linje 31:
[[no:Kommandørkaptein]]
 
{{MilistubMarinestub}}
 
Bemærkning/rettelse:
Man kan ikke entydigt sammenligne James Bond's grad som Commander med den danske kommandørkaptajn. James Bond bærer i få film uniform (You only live twice, The spy who loved me og Tomorrow never dies). Denne uniform svarer, ifølge de danske gradstegn til en orlogskaptajn.
 
Forvirringen skyldes, at man i Royal Navy både har færre officersgrader end i eksempelvis hæren, og at man tidligere havde indført anciennitetsgrader. Graden løjtnant (sublieutenant) i Royal Navy dækker derfor over både løjtnant (1. lieutenant) og premierløjtnant (2. lieutenant) i det øvrige forsvar. Førhen blev graden premierløjtnant (lieutenant) tildeles personel med under 8 års anciennitet, og er ækvivalerende med en kaptajn i hæren. Over 8 år får man rangen af kaptajnløjtnant, som er ækvivalerende med en major i hæren.
 
Gradene i Danmark følges ad i alle værn. Derfor er kaptajnløjtnant ækvivalerende med en kaptajn i hæren og flyvevåbnet. Herefter får man graden orlogskaptajn, som svarer til en majorgrad. Gradstegnet for en orlogskaptajn svarer til Commander-gradstegnet i Royal Navy. Men i Royal Navy findes graden der ækvivalerer den danske kommandørkaptajngrad ikke. Derfor oversætter man officielt i danske flådesammenhænge kommandørkaptajnsgraden med 'Commander, senior grade'.
 
Commander i Royal Navy er derfor, set med danske øjne, en blanding af en orlogskaptajn og en kommandørkaptajn. Det er derfor forkert at oversætte James Bond's grad med kommandørkaptajn, da han med danske øjne befinder sig lige midt imellem orlogskaptajn og kommandørkaptajn. Den rigtigste oversættelse, i forhold til officielle danske oversættelser, ville derfor være at betegne James Bond som orlogskaptajn.