Magnus Stenbock: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Mer om personen, mindre om statuen
m Fix & typo
Linje 4:
'''Magnus Stenbock''' ([[166]]5-[[1717]]) var en [[Sverige|svensk]] [[greve]], [[officer]] og [[embedsmand]].
 
Magnus Stenbock blev født i [[Stockholm]] den 12. maj 1665 <ref>Ingvar Eriksson: ''Karolinen Magnus Stenbock''. Atlantis 2007 ISBN 978-91-7353-158-0</ref> som søn af [[Gustaf Otto Stenbock]] og Christina Catharina De la Gardie. Han blev gift med Eva Magdalena [[Oxenstierna]] og fikk tre børn. Han døde i [[Danmark|dansk]] krigsfangenskab den [[23. februar]] [[1717]].
 
Han blev utnævnt til general[[guvernør]] i [[Skåne]] i [[1707]]. I [[november]] [[1709]] steg en dansk hær i land udenfor [[Helsingborg]] i et sidste forsøg at generobre de tabte provinser på den [[Skandinavien|skandinaviske]] halvø.
 
Magnus Stenbock kunde lede deden svenske hær till sejer i [[Slaget ved Helsingborg]] den [[28. februar]] [[1710]]. Dette blev afgørende for krigens udfald, og slaget blev det sidste mellem danskere og svenskere om Skåne.
 
Som tak for sejren ved Helsingborg blev han af det svenske rigsråd udnævnt til feltmarskal, en udnævnelse som dog [[Karl XII]] nægtede at godkende. I stedet lod kongen ham tage plads i rigsrådet.
 
I [[1712]] besejrede han en dansk-saksisk hær i [[Slaget ved Gadebusch]] i [[Tyskland]] og blev i 1713 slutlig udnævnt til [[feltmarskal]].
 
I [[1713]] blev han indesluttet sammen med det svenske ekspeditionskorps i [[Tønning (Slesvig)|Tønning]] i [[Sønderjylland]] og måtte kapitulere den [[5. maj]]. Stenbock blev taget til fange og i [[1714]] sat i fængsel på [[Kastellet]] i [[København]].
Linje 18:
Stenbock hade også kunstneriske talenter. Selvportræt og digter fra fangenskabet finnes bevaret.
 
En rytter[[statue]] (den eneste i Sverige over en ikke kongelig person) er rejst over Magnus Stenbock på Stortorget i [[Helsingborg]]. StatuetStatuen blev dannet i [[1901]] af kunstprofessor John Börjeson.
 
I Helsingborg er også et stort antal foreninger og firmaer, et indkøbscenter, en skole og en kirke opkaldt efter Stenbock. Et af [[Skånetrafiken]]s [[pågatåg]] är også opkaldt efter ham.