Gasmaske: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 4:
Luften der indåndes suges gennem filteret og beskytter derfor personen der bærer [[maske|masken]] fra de gasser og partikler som er i luften, forudsat den rette filtertype anvendes. En gasmaske beskytter ikke mod iltmangel og enkelte gastyper, i de situationer skal masken forsynes med luft fra en trykflaske eller luft som pumpes frem gennem en slange fra et område med ren luft.
En gasmaske kan laves af forskellige materialer, [[gummi]], [[latex]] eller [[plastik]]. Militære gasmasker dækker altid hele ansigtet, og beskytter brugeren mod gas ved at luften der indåndes først suges gennem et filter med aktiv kul og et filter som beskytter mod partikler. Filteret sidder enten skruet direkte på masken eller forbundet til masken med en luftslange, som giver den ulempe at masken fylder mere, men tillader at et større filter bæres i en taske.
 
==Gasmaskens historie==
 
Gasmasken blev først lavet til [[mine]]arbejdere, og blev introduceret af [[Alexander Von Humboldt]] i [[1799]], da han arbejde som mine [[ingeniør]]. Senere versioner blev lavet af den skottiske kemist [[John Stenhouse]] og af [[John Tyndall]] i [[1870]]'erne.
 
 
==Gasmaskers brug i krig==