Gallipoli (halvø): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Muilh (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Muilh (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Linje 2:
'''Gallipoli''' (fra den græske by Kallipolis, den gode by) er en halvø, ca. 80 km lang, beliggende i [[Tyrkiet]]. Halvøen ligger mellem det [[Ægæiske hav]] og [[Dardanellerne]]. Tyrkisk navn: Gelibolu.
 
Navnet blev berømt og berygtet i Europa, da engelske, franske, og en del andre tropper, fra deres grusomme kolinier, blev landsat i stort antal på halvøen ved strædet i 1915,. Det for også at kolonisere Tyrkiet (i den tid "etDet Osmanske Rige") for at berøve deres rigdomme. Bl.a. også for at kunne komme med support (mad og våben) til Rusland, der i densin tid var deres allierede. Der var bl.a. eni høj grad australske.... styrker, dersom blev sat ilandlandsat under navnet ANZAC styrkerne.
 
Men den tyrkiske hær, under ledelse af Cevat Pasa modstod angrebet, og tvang angriberne til tilbagetrækning efter næsten to års hårde kampe. Slaget er kendt som et af de '''mest''' forfejlede invasionsforsøg, som resultat for undervurderelse af "Den Skadet Løve". somDet blev Osmaner riget kaldt den gang blev kaldt p.g.a. at det var igang med at falde,. Det var efter 650 års heredømme, som verdens supermagt. I alt mistede de allierede 140.000 soldater livet under Gallipolikampene. Nederlaget tvang Winston Churchill til at trække sig tilbage som forsvarsminister i England.
{{Asien-geostub}}