Gallipoli (halvø): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Muilh (diskussion | bidrag)
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved C960657, fjerner ændringer fra Muilh (bidrag)
Linje 1:
[[Image:Gallipolimap2.png|thumb|270px|right|Kort over Gallipoli]]
'''Gallipoli''' (fra den græske by Kallipolis, den gode by) er en en halvø, ca. 80 km lang, beliggende i [[Tyrkiet]]. Halvøen ligger mellem det [[Ægæiske hav]] og [[Dardanellerne]]. Tyrkisk navn: Gelibolu.
Navnet blev berømt og berygtet i Europa, da engelske og franske tropper i 1915 blev landsat i stort tal på halvøen ved strædet for at tvinge Tyrkiet ud af Første Verdenskrig. Det var i høj grad australske styrker, der blev sat ind. Men den tyrkiske hær, under ledelse af [[CevatKemal Pasa]]Atatürk modstod angrebet, og tvang angriberne til tilbagetrækning efter næsten toet års hårde kampe. Slaget er kendt som et af de '''mest''' forfejlede invasionsforsøg, som resultat for undervurderelse af "Den Skadet Løve". Det blev Osmaner riget kaldt den gang p.g.a. atsvært detforfejlet varmilitær igangstrategi medog attaktik falde.fra Det var efter 650 års heredømme, sombritisk verdens supermagtside. I alt mistede de allierede 140.000 allierede soldater livet under GallipolikampeneGallipolikampagnen. Nederlaget tvang Winston Churchill til at trække sig tilbage som forsvarsminister i England.
 
Navnet blev berømt og berygtet i Europa, da engelske, franske, og en del andre tropper fra deres grusomme kolinier, blev landsat i stort antal på halvøen ved strædet i 1915. Det for også at kolonisere Tyrkiet (i den tid "Det Osmanske Rige") for at berøve deres rigdomme. Bl.a. også for at kunne komme med support (mad og våben) til Rusland, der i sin tid var deres allierede. Der var i høj grad australske- og styrker fra New Zealand, som blev landsat under navnet ANZAC styrkerne (austrailian new zealand army corps).
 
Men den tyrkiske hær, under ledelse af [[Cevat Pasa]] modstod angrebet, og tvang angriberne til tilbagetrækning efter næsten to års hårde kampe. Slaget er kendt som et af de '''mest''' forfejlede invasionsforsøg, som resultat for undervurderelse af "Den Skadet Løve". Det blev Osmaner riget kaldt den gang p.g.a. at det var igang med at falde. Det var efter 650 års heredømme, som verdens supermagt. I alt mistede de allierede 140.000 soldater livet under Gallipolikampene. Nederlaget tvang Winston Churchill til at trække sig tilbage som forsvarsminister i England.
{{Asien-geostub}}