Jesus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Evangeliet ifølge Matthæus: To gange "er" og "senere end år omkring år"
m →‎Evangelierne: Tilføjet linieskift
Linje 125:
====Evangeliet ifølge Markus====
{{Uddybende3|Markusevangeliet}}
Markusevangeliet er det evangelium man regner med er det ældste, og er skrevet omkring 40 år efter Jesu død. Evangeliet er oprindelig overleveret anonymt, uden forfatterangivelse. Men efter oldkirkelig tradition, tilskrives evangeliet Markus; der var Peters tolk. Denne tradition er dog næppe sandsynlig.
 
De fortællinger som evangeliet indeholder er overtaget efter mundtlig tradition og overlevering. Disse overleveringer er overtaget og formentlig formet til en helhed af evangelisten.
 
Markusevangeliet er dermed som historisk kilde tvivlsom, men den i evangeliet eksisterende balance mellem det tidstypiske og det individuelle af en sådan karakter at det ikke ligger udenfor hvad der er sandsynligt rent historisk.
 
Markusevangeliet er sandsynligvis skrevet i et hedningekristent miljø, idet en række jødiske sædvaner og hebraiske ord forklares for læseren. Endvidere er der en række latinske låneord i evangeliet, hvilket også i oldkirkelig tradition blev udlagt som om evangeliet blev skrevet i Rom. Denne tradition står dog også hen i det uvisse.
 
Line 133 ⟶ 136:
{{Uddybende3|Lukasevangeliet}}
Ligesom de øvrige evangelier er også Lukasevangeliet en anonym tekst, der først i en senere tradition er blevet tilføjet et forfatternavn. Der er intet sted i teksten, forfatteren afslører sit navn. Det eneste man får at vide om forfatteren er at denne ikke selv var øjenvidne til de i evangeliet omtalte begivenheder, men derimod er forfatteren afhængig af overleveringer.
 
Selve evangeliet er sandsynligvis skrevet omkring år 80-100, og henvender sig til et ikke-jødisk, hellenistisk publikum.
 
Forfatteren har haft kendskab til tidligere evangelietekster og benytter sig af en del materiale fra Markusevangeliet. Og selve fortællingen følger også Markusevangeliets fortælleramme. Dog er en del materiale fra Markusevangeliet udeladt, og forfatteren benytter sig også af en del materiale der er sammenlignelig med Mattæusevangeliet; den såkaldte Q-tekst. Men omkring en tredjedel af evangeliet er særegent for Lukasevangeliet, og benævnes L. Denne L-tekst er vanskelig at bestemme. Det er usikkert hvor meget der er overleveret materiale og hvor meget der kan tilskrives forfatterens kreativitet. Af L-tekst kan blandt andet nævnes Barndomshistorien 1,5-2,52.
Af L-tekst kan blandt andet nævnes Barndomshistorien 1,5-2,52.
 
====Evangeliet ifølge Johannes====
{{Uddybende3|Johannesevangeliet}}
Af evangelierne i Ny Testamente er Johannesevangeliet det yngste. Man regner med at evangeliet er skrevet omkring år 100. Traditionen peger på at evangeliet er skrevet i byen Efesos, der på den tid var et mødested for mange religiøse strømninger.
 
Forfatteren til evangeliet er omstridt. I den oldkirkelige tradition regner man med at Johannes Zebedæus'søn var forfatteren. En anden tradition modsiger dog dette, da Johannes i denne skulle være død før affattelsestiden.
 
Johannesevangeliet synes heller ikke at være affattet af en person, der har levet i Galilæa på Jesu tid, men synes nærmere at afspejle en tid, hvor man ikke har kendt den levende, historiske Jesus.
 
Andre teorier om forfatteren af evangeliet, taler om en forfatterskole - et johannæisk forfatterkollektiv.