Diskussion:Norsk (sprog): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
(Ingen forskel)

Versionen fra 9. apr. 2005, 19:22

Artikkelen om Norsk sprog er desverre farget av et ekstremt konservativt syn på språksituationen i Norge og må adstedkomme et par kommentarer:

I det flade Østlandet (landsdelen omkring Oslo) og i de øvrige store byer, samt ikke mindst i de højere samfundslag, tales det mest dansknære sprog, i sin mest konsekvente form rigsmål, der forbindes med Norges traditionelle danskkulturelle overklasse.
Sprogstriden gennem hele 1900-tallet mellem det rigsmålstalende borgerskab, og den nationalromantiske bondebevægelse, baseret fortrinsvis i de vestlige provinser, har i Norge været meget bitter.

Det norske muntlige språk (talesprog) er i mye større grad preget av dialekter enn i dansk og svensk. Dialekter brukes i hele landet, også i byene. Særpreg i dialekter er på retur, men enda er det slik at nordmenn oppvokst i Oslo kan ha større vansker med å forstå norske dialekter enn dansk og svensk.

Det er korrekt at i Oslo og i byene nær Oslo tales dialekter som ligger nær skriftsproget bokmål. Likedan der mennesker med fremmede originale morsmål har lært seg norsk som andre språk, f.eks. i samiske områder i Finnmarken. I Bergen kan en også si at det tales dialekt som ligger nær bokmål.

Når det gjelder skriftspråk er det helt korrekt at bare 10 % av nordmenn skriver nynorsk. Dette har mange årsaker, bl.a. at nordmenn lærer å skrive i skolen, og der er det bestemt av lokal administrasjon at bokmål er skriftspråket i landet. Den vanskelige situasjonen med strid om skriftspråk i Norge har mest av alt historiske årsaker, spesielt det at Norge har en kort tid som selvstendig nasjon med eget statsadministrasjonsspråk( 100 år i år). ’’Riksmål’’ er en konservativ variant av bokmål, men er nå så normalisert at det skiller seg lite fra bokmål. I praksis kan se se bort fra riksmål som eget skriftsspråk i Norge. Det er med andre ord nynorsk og bokmål som er de brukte skriftsspråkene i Norge. --80.202.34.62 9. apr 2005 kl. 20:22 (CEST)

Tilbage til siden »Norsk (sprog)«.