Linjeskib: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
[[Billede:Victory Portsmouth um 1900.jpg|thumb|[[HMS Victory]] [[fotografi|fotograferet]] i [[Portsmouth]], [[Storbritannien]], omkring år [[1884]].]]
Et '''linjeskib''' er en [[krigsskib]]-type bygget fra 1600-tallet og frem til midten af 1800-tallet. Linjeskibe havde to eller flere dæk hvorpå det var anbragt kanoner og de var udstyret med 50 til 130 kanoner. Linieskibe blev udviklet til brug i en søkrigtaktik, hvor kanoner spillede en hovedrolle, i modsætning til tidligere tiders {{[[melé-pelé}}]]-taktik. De fjendtlige flåder sejlede på linie overfor hinanden på parallel kurs og beskød hinanden med deres kanoner.
 
I starten af 1700-tallet blev 50-kanoner skibe betragtet som egnede til at indgå i linien, men efterhånde blev de anset for for små og kravet til antallet af kanoner ombord på et linieskib voksede til 64 eller 74 kanoner omkring udbrudet af {{[[den spanske arvefølgekrig}}]].
 
Med indførelsen af dampkraften omborg på krigsskibe fra 1840-erne blev linieskibene stort set på en gang teknisk forældede. De var sejlskibe og afhængige af vind. Et eksempel på et linieskibs sårbarhed ved vindstille er det danske linieskib {{[[Christian den Ottende}}]]s skæbne under den {{[[første slesvigsk krig}}]].
 
I 1864 blev linieskibet Dannebroge(bygget 1850 på Holmen) ombygget til en pansret fregat, udstyret med dampmaskine. Linieskibenes tid ver endelig forbi.