Artsdannelse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ca:Especiació
Indskrevet artsbarriere og Allopatri i artiklen - historikken skal med
Linje 9:
 
===Mekanismer i artsdannelsen===
[[Ernst Mayr]] opdagede en mekanisme i artsdannelsen, som hedder [[allopatri]]. Den begynder, når underpopulationer inden for en art bliver geografisk isolerede fra hinanden f.eks. på grund af opsplitning i artens [[habitat]] eller på grund af udvandring. De isolerede populationer er tilbøjelige til at udvikle sig væk fra hinanden over mange generationer, når de bliver a) underkastet uens [[selektion]]spres, og b) gennemgår arvelige forandringer uafhængigt af hinanden. Det gælder i særligt høj grad, når én af populationerne er lille, så der opstår det, man har kaldt ”[[grundlæggervirkning]]en”.
 
====[[Allopatri]]. En krydsningsbarrière====
Allopatri er en artsdannelse, som opstår på grund af, at [[population]]er bliver isoleret fra hinanden. Artsdannelse af denne type opstår gerne, når mindre populationer bliver holdt adskilt fra artens hovedmasse. [[Charles Darwin]] fandt dette mønster på [[Galápagosøerne|Galapagos]] og på de [[Kanariske øer]], men det kan såmænd genfindes hos os selv:
Hos Rododendron er det tit sådan, at der er en art/underart over trægrænsen og en art under trægrænsen, og at arten/underarten over trægrænsen ikke er modtagelig for pollen fra arten under trægrænsen. Arten under trægrænsen har bedre blomstringsmuligheder, og derfor ville den overdynge arten over trægrænsen med pollen, pollen som vil give kimplanter, der ikke er tilpasset til at leve over trægrænsen.
 
Vintereg[[Vinter-Eg|Vinter-Eg (''Quercus petraea'')]] er en art, som gror på sand, ogmens Stilkeg[[Stilk-Eg|Stilk-Eg (''Quercus robur'')]] gror på enge og lerjord. StilkegStilk-Eg erkan danne levedygtigt modtagligafkom formed pollen fra VinteregVinter-Eg, fordi hybridens kimplanter har grenet rod og kan leve samme steder som StilkegStilk-Eg, hybriden er bare frugtbar i en yngre alder end arterne. VinteregVinter-Eg erkan næstenderimod ikke modtaglig(etter meget sjældent) danne levedygtigt afkom formed pollen fra StilkegStilk-Eg, fordi kimplanter af hybriden ikke kan klare sig så godt på det tørre sand som Vinter-Eg, da roden ikke går så hurtigt i dybden, som kimplanter af ren Vintereg. Herved opstår der en stigende adskillelse af forskellen mellem de to danske egearter.
 
Hos Rododendron er det tit sådan, at der er en art/underart over trægrænsen og en art under trægrænsen, og at arten/underarten over trægrænsen ikke er modtagelig for pollen fra arten under trægrænsen. Arten under trægrænsen har bedre blomstringsmuligheder, og derfor ville den overdynge arten over trægrænsen med pollen, pollen som vil give kimplanter, der ikke er tilpasset til at leve over trægrænsen.
 
Der sker altså i begge tilfælde en artsdannelse ved specialisering til vanskligere vækst forhold. Krydsninger kan måske også udvikle sig til nye arter, men da forældrene helst skal være nærtstående for at krydsningen er frugtbar, så er det ofte svært at påvise dette.
 
Isolering opstår f.eks., når:
*en stor [[Sø]] tørrer ud og bliver til flere små, lavvandede søer
*en ny [[ø]] dukker op af havet og bliver koloniseret af [[startpopulation]]en
*en [[bjergkæde]] dannes og adskiller [[biotop]]en og dermed populationen i to
*en [[ørken]] opstår på grund af klimaændringer og deler en population
 
==== Artsbarriere ====
En artsbarriere er en afgrænsning mellem to beslægtede arter. Afgrænsningen kan i nogen tilfælde give sig til kende ved, at krydsninger mellem de to arter er sterile. Derfor betyder artsbarrieren, at arterne er genetisk isolerede, så de ikke kan udveksle arvemateriale.
 
Barrieren kan bestå i flere, adskilte eller samvirkende forhold: Den kan opstå på grund af adfærdsmæssige forskelle (forskel i parringsadfærd f.eks.), fysiologiske forskelle (forskel i størrelse) eller geografisk adskillelse ([[kontinentaldrift]]).
 
====Sympatri====
Line 35 ⟶ 48:
*{{kilde bog|forfatter=Dieter Heinrich, Manfred Hergt|titel=Munksgaards atlas – økologi
|sted=København|udgiver=Munksgaard|år=1992|id=ISBN 87-16-10775-6}}
* Scott Freeman og Jon C. Herron, ''Evolutionary Analysis'' (2. udg.) ISBN 0-13-017291-X
 
[[Kategori:økologi]]