Cembalo: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
toneomfang
Linje 101:
 
== Stemning ==
Som alle andre strengeinstrumenter skal et cembalo stemmes nu og da. Det går ud af stemning, mest pga. aændringerændringer i [[luftfugtighed]], som betyder at klangbundenenklangbunden ændrer faconenfacon en lille smule. Det er nok til at instrumentetinstrumentets stemning skal stemmeskorrigeres. Et nyt instrument skal stemmes hyppigere, mindst ugentligt, mens et instrument der er et par år gammelt kan holde stemningen i længere tid. Før en koncert vil man altid stemme hele instrumentet. I en pause under koncerterten vil man checke stemningen og foretage små korrektioner. Stemningen foretages ved dreje forsigtigt på [[stemmenagle]]rne med en [[stemmenøgle]].
 
Alle cembalister må kunne stemme et cembalo, ikke kun pga. at det går ud af stemning, men fordi det skal stemmes på forskellig måde afhængig af det repertoire, der skal fremføres. Se uddybende artikel om [[temperament]].
 
UndervisninesbøgerUndervisningsbøger i cembalospil harindeholdt i det 17. og 18. årh. indeholdt ofte metoder til stemning af instrumentet (se [[temperament]]).
 
[[Kammertonen]] i rennæssancen og barokken var ofte lavere end i dag, hvor a<sup>1</sup> normalt er 440Hz. I dag anvender man generelt en kammertone som er en ½ tone lavere, dvs. a<sup>1</sup> = 415Hz, når man fremfører tidlig musik. I visse tilfælde endnaendda en hel tone lavere: 392Hz. Med den lavere kammertone klinger musikken nærmere det leje den var skrevet for.
 
Moderne cembaloer bygges ofte således at de både kan spille i moderne kammertone og barokkammertone (415Hz). Da det er et halvtonespring kan tastaturet skubbes ca 1 cm mod højre til høj positionstemning og mod venstre til lav positionstemning.
 
== Bygningshistorie ==