Temperament: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
stavefejl
Linje 31:
Problemet kan kun løses ved et kompromis: enten er tertserne rene eller også kvinterne eller også er både tertser og kvinter falske. Her præsenteres nogle udvalgte temperamenter:
 
'''PythgorianskPythagoræisk temperament''': i middelalderen blev kvinterne stemt rene, hvorved tertserne blev tilsvarende falske. For at oktaverne stadig var rene blev en kvint meget falsk. Denne blev kaldt "ulven".
 
'''Middeltone stemning''': først anvendt fra starten af det 16. årh. Flest mulige rene tertser, på bekostning af kvinterne.
Linje 37:
'''Modificeret middeltone''': 17. årh. Middeltonestemning rettes til så flere tonearter blive mulige (men lidt mindre rene).
 
'''Werckmeister III''': Er "veltempereret" og ensåledes et af de første temperamenter beregnet på at kunne spilleanvendes i alle tonearter - men ikke lige rent. Temperamentet er konstrueret, således at tonearter med færrest fortegn er mest rene. Det er muligvis dendet temperament som [[J.S. Bach]] anvendte til sinesit værkerværk [[Das Wohltemperierte Klavier]].
 
'''Ligesvævende temperament''': Siden 1900 har denne været almindligt anvendt til klaverer mv. I den ligesvævende stemning er alle intervaller relativt set lige falske, hvilket bevirker at tonearterne taber deres forskellighed. At intervallerne ikke er rene høres ikke så tydeligt på et [[klaver]] som på fx et [[orgel]] og et [[cembalo]].
 
==Betydning for musikken==