Økonomiminister: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m wiki, kat
Linje 5:
Økonomiministeriet har overtaget en række opgaver fra andre ministerier. Der drejer sig blandt andet om [[Danmarks Statistik]], der er overtaget fra [[Finansministeriet]], og tilsynet med den finansielle sektor, der (i flere omgange) er overtaget fra [[Erhvervsminister|Handelsministeriet]].
I November 2001 blev Økonomiministeriet i sin hidtidige skikkelse nedlagt. To af ministeriets væsentligste opgaver, nemlig det internationale økonomiske samarbejde, navnlig i EU, samt ansvaret for regeringens konjunkturvurdering og regeringens "Økonomiske Oversigt" (i dag Økonomisk Redegørelse) overgik til Finansministeriet. De resterende dele af ministeriet, herunder ansvaret for Danmarks Statistik samt Finanstilsynet, blev lagt sammen med Erhvervsministeriet, hvorved Økonomi- og Erhvervsministeriet blev dannet.
Økonomimisteren er ansvarlig for
 
* [[BNP]]
Økonomiministeriet udmærkede sig traditionelt som en rendyrket økonomarbejdsplads, måske allermest markant i de første år, hvor økonomer var relativt få i centraladministrationen.
* [[Betalingsbalance]]
Synspunkterne hos embedsmænd og ministre adskilte sig bl.a. af denne grund ofte fra andre ministeriers. Ministeriet blev i nogle regeringer set som en velegnet platform for det lille koalitionsparti i en regering, senest under Marianne Jelved, som kunne drage nytte af ekspertisen i sine interne drøftelser med de socialdemokratiske ministre, ikke mindst Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft.
og står som sådan i modsætning til finansministeren, da økonomiministeren arbejder med landets økonomi på et internationalt plan.
 
Denne rolle for ministeriet er i væsentligt omfang gået tabt, idet det nuværende Økonomi- og Erhvervsministerium er henvist til en rolle som underordnet i forhold til Finansminsteriet fsva. den økonomiske politik.
 
 
===Økonomiministre i Danmark===