Kalkmalerier i danske kirker: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m dansk synsvinkel genindsat og overskrifter korrigeret
m →‎Frescoteknik: sprogret
Linje 4:
Et '''kalkmaleri''' eller en '''fresko''' er et slags vægmaleri, hvor pulveriseret farvepigment blandet med vand, males direkte på en fugtig, nylavet kalkpuds.
 
==FrescoteknikFreskoteknik==
FrescomalingFreskomaling (fra [[italiensk (sprog)|italiensk]]:''buon fresco'' eller ''a fresco'') består i, at pigment blandet med vand lægges på et tyndt lag af våd, frisk kalkpuds, som kaldes ''intonaco'' på italiensk. På grund af den kemiske sammensætning af pudsen, er en binder ikke nødvendig; pigmentet opblandet udelukkende i vand vil synke ind in i ''intonaco''en, som i sig selv bliver mediet som holder pigmentet. Pigmentet absorberes nu af den våde puds. Pudsen tørrer i løbet af nogle timer under reaktion med luftens indhold af [[kultveilte]]: Det er denne kemiske reaktion som fixerer pigmentpartiklerne i pudsen. Dette er den ægte freskoteknik i modsætning til vægmalerier på tør puds, ''Fresco-secco'' eller '' a secco'', hvor pigmentet males på tør puds. Men sidstnævnte metode er ikke lige så holdbar, fordi pigmenterne ikke bliver en del af væggen, som i ''buon fresco''.
 
Modsat de fleste billedtyper er kalkmalerier ikke flytbare. De er malet på vægge og hvælv og hænger dermed sammen med den bygning, hvori og hvortil de blev skabt.