Narcissisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
robot Tilføjer: no:Narcissisme
No edit summary
Linje 1:
'''Narcissisme''' betragtes ofte som kærlighed til sig selv. Man har snakket om at [[1980'erne|80'erne]] var narcissismens årti, da alle tilsyneladende var meget interesserede i sig selv i den periode. Kulturkritikeren [[Christopher Lasch]] har snakket om "The culture of narcissism".
 
Psykoanalytikeren [[Sigmund Freud]] tog [[Narkissos]]-myten til hjælp til at forklare mennesker med en '''narcissistisk personlighedsforstyrrelse'''. Dette er en [[personlighedsforstyrrelse]] præget af selvkærlighed udadtilindadtil, tomhed og ringe selvværd indadtil samt manglende empati og respekt for andre. Narcissisten har en arrogant attitude, et behov for at være i centrum eller blive beundret og en forestilling om at være bedre/højere end andre mennesker og går op i titler, status og penge.
Den amerikanske psykoanalytiker [[Heinz Kohut]] udviklede med sin selvpsykologi en avanceret forståelse af narcissisme i 1971. Heinz Kohut forfatterskab bevægede sig omkring selvet, og kernen i narcissisme blev herved forstået som en forstyrrelse i selvet. Det var i særlig grad Heinz Kohuts forfatterskab og i mindre grad Otto F. Kernbergs, der lagde grunden til at narcissisme blev et omdiskuteret fænomen i 70'erne og 80'erne.