Polyeder: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Nallimbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: bs:Poliedri
m Første overskriftsniveau rettet fra === til ==
Linje 11:
Et '''polyeder''' er en rumlig figur. Ordet kommer af ''Poly = mange'' eller ''flere'' og ''eder = side'' og kan oversættes til ''flersidet''. Et polyeder kan bestå af et vilkårligt antal [[polygon]]er, dog mindst fire, som hver især kan have en vilkårlig form. Kravet er blot, at fladerne mødes i fælles kanter, så den rumlige figur har en sammenhængende overflade uden huller. En særlig gruppe af polyedre er de [[Platonisk legeme|platoniske legemer]].
 
=== Tetraeder ===
Et regulært [[tetraeder]] består af fire [[ligesidet trekant|ligesidede trekanter]]. Navnet er dannet ud fra det græske ord ''tetra'', som betyder ''fire''.
=== Hexaeder ===
Et regulært [[hexaeder]], som er det samme som en terning, er et polyeder med 6 sider, som alle er [[kvadrat]]er. Navnet er dannet ud fra det græske ord ''hexa'', som betyder ''seks''.
=== Oktaeder ===
Et regulært [[oktaeder]] består af otte ligesidede trekanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord ''okta'', som betyder ''otte''.
=== Dodekaeder ===
Et regulært [[dodekaeder]] består af tolv regulære femkanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord ''dodeka'', som betyder ''tolv''.
=== Ikosaeder ===
Et regulært [[ikosaeder]] består af tyve ligesidede trekanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord ''ikosi'', som betyder ''tyve''.
=== Andre eksempler ===
I vor omverden findes utallige eksempler på polyedre, som ikke er platoniske polyedre.<br />
En [[pyramide]] er et polyeder med [[Ligebenet trekant|ligebenede trekanter]] som sider og en grundflade, som typisk er kvadratisk. Den er den form, vi tænker på, når vi forestiller os en ægytisk pyramide.<br />