Nome (Egypten): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robot: Ændrer Kategori:Ægypten i antikken
m Ægypten -> Egypten
Linje 1:
[[Image:Nomes of Ancient Egypt.png|thumb|200px|Det gamle ÆgyptensEgyptens nomer]]
 
En '''nome''' (græsk Νομός, nomos, [[oldægyptiskoldegyptisk]] '''Sepat''') var en administrativ provins i [[det gamle ÆgyptenEgypten]].
 
== Det gamle ÆgyptenEgypten ==
 
Før ÆgyptensEgyptens samling var nomerne selvstændige bystater.
 
Da ÆgyptenEgypten var blevet samlet havde hver nome foruden et navn også et nummer. Ikke bare nomesystemet, men de enkelte nomers grænser og nummer holdt sig stort set uændret i mere end 3000 år.
 
Nogle, som [[Xois]] i deltaet eller [[Khent]] i Øvre ÆgyptenEgypten, dukker først op på [[Palermostenen]], som er fra det femte dynasti. Nogle få, som [[Bubastis]], kendes først fra indskrifter fra det Nye Rige.
 
[[Nedre ÆgyptenEgypten]], dvs, deltaet fra det [[Gamle Rige]]s hovedstad [[Memphis (ÆgyptenEgypten)|Memphis]] til [[Middelhavet]], udgjorde 20 nomer. Den første lå rundt om Memphis, hvor nu [[Kairo]] ligger. De lave numre lå mod vest, de høje mod øst. Således lå [[Alexandria]] i den tredje nome, Bubastis i den attende.
 
[[Øvre ÆgyptenEgypten]] var delt i 22 nomer. Her ligger det fugtbare og beboede land som en smal strimmel på hver side af [[Nilen]]. Nomerne ligger som perler på en snor nummereret fra syd til nord. Første nome havde [[Elefantine]] som hovedby. Den ligger ved [[første katarakt]], det vil sige så langt mod syd som man kan sejle ad Nilen fra Middelhavet, ÆgyptensEgyptens naturlige grænse. Her ligger [[Aswan]] i dag. [[Nekhen]] lå i tredje nome, Waset ([[Theben (ÆgyptenEgypten)|Theben]] på græsk) i fjerde, [[Amarna]] i fjortende, [[Meidum]] i enogtyvende.
 
En liste over nomer med hovedstæder findes på den engelske Wikipedia. Link findes i boksen til venstre.