Socialdemokratisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 2:
'''Socialdemokratisme''' (også kaldet '''demokratisk socialisme''' eller '''reformisme''') er en [[politik|politisk]] [[ideologi]], som arbejder for en mere ligelig indkomstfordeling i samfundet og indførelse af en mild form for [[socialisme]] ved hjælp af reformer inden for rammerne af den private ejendomsret og en reguleret form for [[kapitalisme|kapitalistisk]] økonomi.
 
Socialdemokratisme forfægtes i Danmark traditionelt af [[Socialdemokraterne]],. menMen dækker i dag bedre over denbredere politik,spektre [[SF]]i førerdansk politik.
 
Socialdemokratismen voksede frem i specielt 1800-tallets Tyskland, anført af [[Ferdinand Lassalle]], [[Eduard Bernstein]] og [[Karl Kautsky]]. I Danmark foregik samme udvikling sideløbende med, gennem Socialdemokratiet og [[arbejderbevægelsen]].
 
Socialdemokratismen kom i 1924 til magten under [[Thorvald Stauning]], og har præget den generelle politiske udvikling i efterkrigstidens Danmark markant, med socialdemokratiske regeringer i 35 af 63 år siden [[besættelsen]]. På samme måde er oprettelsen af [[velfærdsstaten]] i samme perioden, et produkt af socialdemokratismens arkitektur.
 
I det seneste årti har socialdemokratismen udviklet sig i en mere angel-saksisk retning i form af et øget fokus på det [[private]] [[erhvervsliv]] og [[civilsamfundet]] i den forståelse som den [[britiske]] [[sociolog]] sir [[Anthony Giddens]], den [[britiske]] [[premierminister]] [[Tony Blair]] og den [[tyske]] [[kansle]]r [[Gerhard Schröder]] har gjort sig til fortalere for, med [[den tredje vej]].
 
 
{{samfstub}}