Eduard Bernstein: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 3:
'''Eduard Bernstein''' ([[6. januar]] [[1850]] i [[Berlin]] - [[18. december]] [[1932]] samme sted) var en tysk socialistisk teoretiker af [[jødedom|jødisk]] afstamning. Han var den første og er måske den mest kendte af de store revisionister i den [[socialist]]iske bevægelse. Bernstein regnes som en af den socialdemokratiske bevægelses grundlæggere og var aktiv i [[SPD|det tyske socialdemokratiske parti]] (SPD) både i eksil og i hjemlandet. Han var i mange år medlem af den [[Forbundsdagen|tyske Rigsdag]].
 
I bogen ''Socialismens forudsætninger og socialdemokratiets opgaver'', som blev udgivet i 1899, reviderede han nogen af [[Karl Marx]]' teorier, som Bernstein mente havde vist sig at være fejlagtige i lys af udviklingen efter at de blev udformet. Bernstein mente blandt andet at socialismen kan indføres på fredelig vis og i en gradvis proces i lande med nogenlunde [[demokrati]]sk styresæt. Denne "[[revisionismeReformisme]]"n udløste en stor debat i den internationale socialistiske bevægelse på denne tid, som var organiseret i [[Anden Internationale]]. Særligt [[Karl Kautsky]], [[Rosa Luxemburg]] og [[Vladimir Lenin]] gik til hård angreb på Bernstein. Selv om Berstein "tabte" debatten, er varianter af "revisionismen" blevet grundlaget for den faktiske politik til de allerfleste socialistiske partier i verden.
 
Men i lighed med Marx har Bernstein heller ikke vist sig at være ufejlbarlig, så nogen af hans revisioner er siden blevet revideret. Det gælder blandt andet Bernsteins teori om at [[kapitalisme]]n var blevet så organiseret at den er krisefri. Blandt andet den store verdenskrise fra 1929 og senere modbeviste det.