The Blues Brothers: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Oprydning i indledningen; fjerner link til enwiki; fjerner subjektivt/irrelevant afsnit om kopibands (artiklen handler om filmen); fjerner irrelevant se også-afsnit
Linje 1:
Denne artikel beskriver tilblivelsen af filmen '''''The Blues Brothers''''' er en amerikansk film fra 1980.
 
Vi ser på baggrunden for filmen, omtaler nøglepersonerne og gennemgår selve handlingen.
 
== Forhistorie ==
'''The Blues Brothers''' er [[synonym]]t med de to småkriminelle herrer 'Joliet' Jake Blues (spillet af [[John Belushi]]) og Elwood Blues (spillet af [[Dan Aykroyd]]). De er brødre i ånden - opdraget sammen på et katolsk børnehjem i [[Calumet City]], [[Illinois]].
 
Denne tilsyneladende trivielle baggrund danner rammen om en forrygende og musikalsk actionfilm.
Line 23 ⟶ 21:
Der er i kølvandet på denne kult, opstået et stort antal kopi-orkestre, der fortsat holder musikken og stilen i live. Det oprindelige orkester (med bl.a. Steve Cropper og Donald Dunn [der tillige dannede rygraden i navnkundige Booker T. and the MG's], Matt Murphy, Lou Marini, Alan Rubin mfl.) turnerer fortsat (senest 2004) verden rundt, og har spillet i Danmark ved et par lejligheder.
 
Som et kuriosum kan nævnes, at den notoriske kapelmester fra SNL [http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Shaffer [Paul Shaffer]], der i høj grad var med til at udvikle musikstilen bag The Blues Brothers, var selvskrevet til at indgå som leder af The Blues Brothers Band (i filmen), men kontraktlige forviklinger med [[NBC]] i forhold til TV-showet forhindrede dette.
 
Filmen The Blues Brothers blev senere fulgt op filmen [[Blues Brothers 2000]], hvor Paul Scaffer i øvrigt medvirker som musikalsk ankermand.
 
== Danske kopibands ==
Et af mange kopiband i Danmark er [http://www.boozebrothers.dk/ Booze Brothers], der kører Blues Brothers stilen, og spiller musikken fra filmen (og andre R&B-klassikere), med base i Århus. De spiller f.eks. fast ved Århus Festuge hvert år, Skanderborg Festival etc..
 
[http://bbss.dk Blues Brothers Souvenir Show] (også kendt som BBSS) er et odenseansk kopi band, som i over 20 år har spillet både i ind og udland, de har spillet på plænen i Tivoli flere gange, og har i mere end 2 årtier spillet julekoncert i Odense på diverse populære spillesteder.
BBSS kommer fra Odense og har spillet over 100 koncerter i hjembyen, og i alt over 300 koncerter forskellige steder.
Oprindeligt skulle de kun have spillet en koncert på det nu nedlagte Hansens Værtshus, men succesen var så stor at de blev ved og stadig bliver ved.
Gæsteoptrædener ved julekoncerterne er blevet en tradition, og store navne, som Peter Belli, Kim Larsen, Zididada, og Søren Sko har alle været en tur inde på scenen
 
[http://www.blues-brothers.dk Blues Brothers Aalborg] - eller som de også kaldes THE ORIGINAL LOCAL BLUES BROTHERS
- et 13 mands stort band fra Aalborg, der leverer swingende svedig soul/blues musik i et forrygende sceneshow med Jake og Elwood Blues som de centrale frontfigurer. Bandet blev født til en julefrokost på Aalborg Teater i julen 1990, som en tribute til den ægte og uforfalskede soul/blues musik og består i dag af tidligere skuespillere og teknikere fra Aalborg Teater, samt musikere og korpiger, kendt fra Aalborgs musikliv.
 
== Handlingen ==
Line 184 ⟶ 171:
* {{scope titel|id=2153}}
* {{imdb titel|id=0080455}}
 
== Se også ==
Af andre musikalske kultfilm bør nævnes:
 
[[The Commitments]] fra 1991
 
[[Kategori:Film fra 1980]]